Goalball

Billede af en Goalball spiller

GOALBALL

Goalball er en international hold- og boldsport for blinde og stærkt svagsynede. Alligevel spiller alle iført en mørk skimaske, så det er helt sikkert at ingen kan se.

Et goalball-hold består af 6 spillere, men der er kun 3 på banen af gangen, 2 fløjspillere og en centerspiller. Alle spillere er både forsvars- og angrebsspillere.

Banen er samme størrelse som en vollyball-bane og holdene befinder sig også hele tiden på deres egen bane halvdel. Spillerne orienterer sig på banen ved hjælp af linierne, som er 3 mm høje, så man kan føle dem.

Bolden er af gummi og har samme størrelse som en basketball. Den har indbyggede bjælder, så man kan høre hvor den er. For at spillerne kan høre bolden, skal der være stille i hallen, når bolden er i spil.

Spillet går ud på at skyde bolden forbi modstander-holdet og over mållinien (som er baglinjen), samtidig med at man prøver at forhindre modstander-holdet i at score, når de har bolden. Man kaster/skyder bolden langs gulvet, næsten ligesom i bowling.

Kamptiden er 2 x 12 minutter effektiv spilletid.

Fra det øjeblik en spiller har rørt bolden, har holdet 10 sekunder til at skyde bolden mod modstandermålet. Ellers får modstanderholdet tilkendt et straffekast. Andre forseelser der giver straffekast er f.eks. at man ikke kaster bolden langs gulvet men op i luften eller at man rører ved sin skimaske. Ved straffekast er der kun en spiller til at forsvare det 9 m. brede mål.

Danmark har både et kvinde- og et herrelandshold i Goalball.

De er meget dygtige og har vundet flere medaljer både ved VM, EM, NM og PL (de Paralympiske Lege – tidligere kendt som handicap-OL)

Kilde: DHIF