Velbesøgt prøvevalg på IBOS

"Ønsker du at stemme?"
Sådan lød velkomsten igen og igen I festsalen på IBOS - Instituttet for Blinde og Svagsynede i formiddag, da der blev holdt en prøve på kommunalvalget.
IBOS har arrangeret prøvevalget for at give blinde og svagsynede brugere mulighed for at forsøge sig med de logistiske udfordringer ved at deltage i valget: At finde vej til valgbordet og til stemmeboksen. Og ikke mindst at tyde en stemmeseddel, før det bliver alvor ved det rigtige valg på de officielle valgsteder. I denne omgang var der dog tale om test-stemmesedler, som blot viste partinavnene. Til gengæld var stemmesedlerne produceret i to udgaver: En med trykte bogstaver, og en med punktskrift.

INSPIRERET TIL AT STEMME 'FOR ALVOR'

Forud for prøvevalget har en gruppe unge brugere af IBOS' aktivitetstilbud siden begyndelsen af november arbejdet med facetterne af valg - fra systemer og regler til politiske partier og deres programmer.
Da arbejdet i dag kulminerede med prøvevalget, var festsalen pyntet med balloner og plakater fra de politiske partier. Mens prøvevælgerne stod i kø for at få en stemmeseddel og for at komme til i valgboksen, fyldte summede valgsnak salen - om hvem den ene eller den anden ville stemme på, om tidligere valg - og naturligvis om det 'rigtige' kommunalvalg, som foregår over hele landet i dag.
"En af brugerne fortalte, at nu ville han gå hen og stemme 'rigtigt', og det ville han ellers ikke have gjort. Han er klart inspireret af vores forløb - og det er lige det, der var målet: At fjerne det, som føles fremmed eller umuligt og gøre et valg til noget, som alle kan være med til," siger Heidi Bellingan, der er socialpædagog på IBOS.

YDER EKSPERTISE TIL VALGSTEDER

Det er ikke kun internt på IBOS, at kommunalvalget bliver markeret.
Som noget nyt har Instituttet ved dette valg tilbudt sin ekspertise i tilgængelighed til alle valgsteder landet over, sådan at de med få og simple midler kunne gøre det nemmere og mere værdigt for vælgere med svagt eller intet syn at afgive deres stemme.
Et af IBOS' råd lyder at sørge for ekstra godt lys - gerne fra en halogenpære - i mindst en stemmeboks. Ligesom IBOS anbefaler at mindst en valgtilforordnet på hvert valgsted har sat sig ind i de grundlæggende principper for at ledsage en person med blindhed eller svagt syn.
Da prøvevalget på IBOS blev ringet af, havde 63 brugere og ansatte stemt.

Nyhedsbreve

Vil du have IBOS' nyhedsbrev tilsendt som mail?

Så klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet


Logo af Københavns Kommune