Ny rejse-App på vej

28/02/2013

 

Det er forvirrende nok som seende at finde vej med offentlig trafik i et område, man ikke kender. Men for mennesker med et synshandicap kan det være et mareridt. De leder let forgæves efter det nærmeste stoppe¬sted eller bruger oceaner af tid på at undersøge, om bussen eller toget kører i den rigtige retning og hvornår.

Som blind kender Daniel Gartmann selv situationen, og IKT-konsulenten på IBOS har derfor fået en idé. Man kan udvikle en App, der fortæller om det nærmeste transportmiddel ved at parre trafik-selskabernes oplysninger om tog og bus med informationer fra GPS’en i mobiltelefoner, der ved, hvor brugeren befinder sig. Resultatet er den elektroniske rejseledsager Travel Buddy.

”At komme fra A til B er noget af det sværeste for mennesker med et synshandicap. Rejseinformationer bliver i dag vist på skærme eller skilte, men det kan de jo ikke se, så du kan komme til at stå i regnvejr på et øde sted og føle dig magtesløs. Med en rejse-App får du friheden til selv at undersøge din omverden,” siger Daniel Gartmann.

Tradition for produkt-samarbejde

Travel Buddy er blevet til sammen med en studerende på DTU, Danmarks Tekniske Universitet, som Daniel Gartmann kontaktede, fordi IBOS ved, at mange studerende ønsker at arbejde med projekter, der kan få reel betydning i virkeligheden.

”Vi har en lang tradition for at samarbejde med uddannelsesinstitutioner. Den første skærmlæser før Jaws blev for eksempel lavet af studerende med involvering fra IBOS. Vi stiller gerne vores viden og målgruppe til rådighed, så der kan udvikles nye produkter for at opfylde forskellige behov hos mennesker, der er blinde og svagsynede,” siger Daniel Gartmann.

Og undervejs i samarbejdet med DTU viste det sig, at idéen om en rejse-App er levedygtig, for trafikselskabet Movia fik samme tanke og offentliggjorde en lignende teknik.

”Deres bus-App virkede dog i første omgang ikke sammen med skærmlæsere og forstørrelsesprogrammer i deres mobiltelefoner, så vi skrev til dem, at vi gerne ville være med at gøre den tilgængelig og konvertibel,” siger Daniel Gartmann.

Alternativ til hjælp i Horsens

Det havde Movia ikke mulighed for på det tidspunkt i foråret 2011, så den DTU-studerende fortsatte sit arbejde. Siden har IBOS hjulpet Movia med at udvikle deres rejse-App, som i dag gratis kan downloades. Den dækker dog kun hovedstadsområdet, og Travel Buddy har derfor fortsat sin berettigelse i resten af landet.

Foreløbig er App’en kun tilgængelig via Daniel Gartmann, som har den på sin egen smartphone. Han beder den finde hans placering, og kort tid efter ved Travel Buddy, at han sidder i Hellerup og han skal nu vælge, om App'en skal finde det nærmeste stoppested eller oplyse ham om en bestemt rute. Via oplysninger fra Rejseplanen dukker der en liste op på telefonskærmen over de nærmeste muligheder. Daniel Gartmann vælger bus 21, og en mekanisk stemme fortæller, at den afgår om seks minutter i retning mod Rødovre.

”Der er ingen tvivl om, at det hurtigste stadig er at spørge andre i nærheden om hjælp. Det kan man som regel på Nørreport Station, men måske ikke i Horsens en sen aften, så vores App skal ikke erstatte hjælpen fra andre, men alene være et supplement,” siger han.Nyhedsbreve

Vil du have IBOS' nyhedsbrev tilsendt som mail?

Så klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet