Københavns Museum på inpsirationsbesøg

01/03/2018

Københavns Museum har indledt et samarbejde med IBOS for at give mennesker med nedsat syn en bedre udstillingsoplevelse. 

Københavns Museum (tidligere Bymuseet) er flyttet fra Vesterbrogade til Stormgade og vil i den forbindelse skabe bedre udstillingsoplevelser for mennesker med synshandicap. Derfor har museet søgt rådgivning hos IBOS, der videreformidler specialviden til både mennesker med synshandicap, pårørende og virksomheder.

Hvis alt går efter planen, er museet klar til at slå dørene op i januar 2019. Læs her hvad I skal glæde jer til! 

IBOS hev ned fra hylderne

Rådgivningsforløbet begyndte i november 2017, og i starten af 2018 fik IBOS igen besøg: 

- Der kom både museumsinspektører, udstillingsarkitekter og grafiker og vi hev ned af hylderne og viste, hvad der er inden for tilgængelighed. De så fx taktile – altså følbare - ting og hørte noget, der kunne læses op. Vi talte om, hvad man skal tænke på, når nogen er svagsynet eller blind: Noget med lys, kontraster, typografi og læselighed, taktile materialer, fx en oversigt over museet, audioguides og synstolkning. Men vi talte også om, hvad der er realistisk. Det skal jo også give mening for museet, fortæller leder af IBOS’ Hjælpemiddeludstilling, Birgit Christensen: 

- Vi diskuterede også orientering. Hvordan og hvor meget skal du have fornemmelsen af, hvilket rum du går ind i? Kunne man have brug for at føle på en oversigt eller på en figur af museet. Vi viste, hvor lidt der i virkeligheden skal til for, at noget seende kan anvende, også er tilgængeligt for mennesker med synshandicap. Hvis man for eksempel lige husker en indledning eller forklaring i videoen eller lydklippet, så får mennesker med synshandicap også konteksten med.  

en øjenåbner

Vivi Lena Andersen, der er projektleder for det nye Københavns Museum, fortæller, hvordan samarbejdet med IBOS har været en øjenåbner, og hvad de tager med videre: 

- Vi startede med, at ville have input til en audioguide, men opdagede at vi trådte ind i en verden, vi egentlig vidste ret lidt om. Så fokus gik fra audioguiden til hele museumsoplevelsen. Helt fra man træder ind ad porten til museet, til man går ud igen. Man kan sige, det har grebet om sig – men på den gode måde. Vi er også blevet opmærksomme på, at vi ikke behøver at fx lave en audioguide, der kun er målrettet mennesker med synshandicap, men at vi sagtens kan tænke i en samlet formidling, der kommer alle til gode. Også når det gælder taktile elementer – ting folk kan mærke. Her er vi gået fra nogle sjove indslag til, at det skal få betydning for hele udstillingsoplevelsen. Der skal være følbare nedslag i alle rum. Fx figurer af ikoniske bygninger i byen, en fysisk model af byen – hvordan gader og stræder tager sig ud fysisk - og 3D-scanninger af bygninger, der kan bruges som startere til de historier, vi vil fortælle om byens udvikling. Det vil alle jo synes er interessent – både seende og mennesker med synshandicap.

- Det har overrasket os, hvor stor en målgruppe blinde og svagsynede egentlig er. Og vores mantra er jo, at vores museum skal være for alle. Det er vores udgangspunkt – selvom det kan være svært. Så nu kan det godt undre os, at det ikke har været mere tilgodeset. IBOS har hjulpet os med at sætte os ind i mennesker med synhandicaps verden – hvilken oplevelse er det, de får. Det har været en øjenåbner. Nu er der ingen vej tilbage. Det vil være med i vores rygsæk fremover.

Nyhedsbreve

Vil du have IBOS' nyhedsbrev tilsendt som mail?

Så klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet