"Jeg har fået så meget ud af det"

26/09/2018

IBOS' kursusforløb Pre-Employment Program ruster jobsøgende med synshandicap til at søge og få job. Det første danske forløb får stærke anbefalinger med sig.

”Det er nærmest et must.” Sådan beskriver Edis Adilovic kursusforløbet Pre-Employment Program, som han deltog i maj 2018. Forløbet, Pre-Employment Program (før-ansættelsesprogram, red.), har til formål at klæde mennesker med synshandicap på til på egen hånd at søge og få job. Det er netop den situation, som venter den 27-årige Edis Adilovic. I forsommeren færdiggør han en bachelor i sprog, økonomi og kulturstudier på Syddansk Universitet. Han vil derefter søge arbejde indenfor HR, og han er glad for at have redskaberne og refleksionerne fra forløbet med sig.

”Det er for eksempel gået op for mig, at jeg har en udfordring med at begrænse mig. Jeg er ret ivrig, også når jeg taler. Jeg vil gerne fortælle vildt meget på kort tid. Nu ved jeg, at jeg skal vælge mit budskab og ikke prøve at fortælle alt til en arbejdsgiver i én, kort samtale,” siger Edis Adilovic.

ViL skifte job-kurs

Natalia Knulst har et andet udgangspunkt for at deltage i forløbet, for hun er færdiguddannet for et par år siden og arbejder i et job med tilskud. Men den 28-årige socialrådgiver har også mærket, hvordan modulerne arbejder med både formelle kompetencer og personlige spørgsmål i forhold til at søge og få et job.

”Jeg fundet ud af, at jeg ikke længere skal være socialrådgiver,” siger hun.

”Jeg er utryg og usikker ved den myndighedsrolle, jeg har som socialrådgiver, og jeg trives ikke med at have så stor indflydelse på borgernes liv. Det er tydeligt for mig nu,” siger Natalia Knulst.

Det var Pre-Employment Programs omfattende personlige jobanalyse, der ledte Natalia Knulst til erkendelsen af, at myndighedsrollen, de omskiftelige opgaver og arbejdsmiljøer med mange andre mennesker ikke matcher hendes arbejdspersonlighed og behov for ro.

”Mit ønskejob er på kontor med en fast plads og faste opgaver, hvor jeg skal skrive og bruge IT, så nu går jeg efter et administrativt job. I løbet af Pre-Employment Program har jeg lagt den plan, at jeg søger virksomhedspraktikker og derefter jobs, for opgaven for mig er nu at vise overfor en arbejdsgiver, at selv om jeg ikke har en administrativ uddannelse, så kan jeg sagtens klare et administrativt job. Jeg er slet ikke i tvivl,” siger Natalia Knulst.

Ekspert i at have synshandicap

Pre-Employment Program er udviklet af amerikanske Karen Wolffe, der er en internationalt anerkendt karriererådgiver for mennesker med synshandicap. Forløbet strækker sig over 15 endagsmoduler, der indeholder emner som analyse af egne kompetencer, værdier og arbejdsrelaterede personlighed, udforskning af jobmuligheder og netværk og spørgsmålet om, hvordan og hvornår man som jobsøgende præsenterer sit synshandicap for en potentiel arbejdsgiver. Det har givet anledning til mange og livlige diskussioner blandt de i alt 9 deltagere i forløbet, og både Edis Adilovic og Natalia Knulst har fået nye erkendelser og inspiration.

”Det er gået op for mig, at jeg somme tider gør det til en nærmest ubetydelig ting, at jeg ikke kan se. Jeg har jo ikke prøvet andet, siden jeg var helt lille. Men jeg kan egentlig godt forstå, hvis arbejdsgivere ser anderledes på det. Så jeg skal være mere alvorlig og grundig, når jeg taler om det,” siger Edis Adilovic.

Natalia Knulst vil vende sin præsentation af synshandicappet på hovedet:

”Jeg har aldrig lagt skjul på mit synshandicap, for det er en del af mig. Men ordene kan nemt komme til at lyde som en undskyldning. Så fremover skriver jeg simpelthen, at jeg har 28 års erfaring i at være svagtseende og at jeg er vant til at arbejde med computere og ikke bruger nogen kompenserende hjælpemidler. For mig gør det en kæmpe forskel at formulere det på den måde,” siger hun.

Overblik over jobsøgningsjunglen

Begge deltagere er enige om, at forløbet med Pre-Employment Program både inspirerer, udfordrer og støtter. Edis Adilovic har længe været klar over, at han har brug for at være godt forberedt på arbejdsmarkedet:

”Mit liv er gået ret smooth indtil nu. Men jeg ved godt, at arbejdsmarkedet er noget nyt. På universitetet kunne jeg for eksempel få lidt ekstra vejledning eller anden hjælp. Men nu gælder det survival of the fittest, for på arbejdsmarkedet handler det jo om cool cash. Jeg er klar over, at det er vigtigt, hvordan jeg præsenterer, at jeg er blind, for det vil påvirke, hvordan en arbejdsgiver håndterer, at jeg har et handicap,” siger Edis Adilovic.

”Jeg vil sige, at hvis du er den mindste lille bitte smule i tvivl om, præcis hvad du kan og hvilket job, du vil have, så skal du tage et Pre-Employment Program. Du får overblik over jobsøgningsjunglen og fantastiske redskaber til at analysere dine kompetencer og muligheder i forhold til job,” siger han.

Giver værktøjer og tryghed

”Pre-Employment Program giver virkelig gode konkrete værktøjer til, hvordan man kan arbejde med at skille sig ud, når man skriver en ansøgning, hvordan man kan netværke, og at det er godt at arbejde med alternative jobstrategier, siger Natalia Knulst.

Hun fremhæver dog især de af forløbets moduler, der forholder sig til forholdsvis personlige spørgsmål.

”Jeg har fået så meget ud af det. Først og fremmest selvfølgelig at jeg nu søger andre jobs, og at det faktisk er ok at gøre, selv om det ligger udenfor min uddannelse. Samtidig giver det en kæmpe tryghed at arbejde så grundigt med sine egne værdier sammen med andre, der også har et synshandicap, for så er der ikke så meget, man skal forklare,” siger Natalia Knulst.

Det praktiske

Næste kursusforløb af Pre-Employment Program ligger i perioden den 26.11 2018 til den 9.1 2019.

Se mere på: Link til kursusforløbet Pre-Employment Program på ibos.dk 

IBOS samarbejder med den socialøkonomiske virksomhed All Ears A/S om projektet Pre-Employment Program.
Projektet er finansieret med midler fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR.

Nyhedsbreve

Vil du have IBOS' nyhedsbrev tilsendt som mail?

Så klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet