IBOS Nodelæser: Nyt hjælpemiddel til blinde og svagsynede

22/05/2017

Nu er der endelig et hjælpemiddel, der kan give blinde og svagsynede mulighed for at tilegne sig noder på lige fod med seende. IBOS har udviklet IBOS Nodelæser, som er skræddersyet til blinde og svagsynede. Programmet er gratis. Og nu er det live!

Podcast: Få her en kort praktisk gennemgang af IBOS Nodelæser

Blinde og svagsynede kan udleve musikdrømmen på lige fod med seende

- Grunden til at IBOS er gået ind i projektet er, at der i dag ikke findes et program til at læse noder med, som er tilgængeligt og anvendeligt, for folk der ikke kan se. Sådan siger IBOS IKT-konsulent, Daniel Gartmann, der selv er blind, om baggrunden for, at IBOS har udviklet programmet, som er udviklet i samarbejde med synskonsulenter og blinde og svagsynede musikere. Det bidrager nu til, at blinde og svagsynede kan tilegne sig noder på lige fod med seende. Programmet gør det både nemmere og hurtigere. For det første ved, at man kan få noderne gengivet på den måde, som man er vant til at læse på. Så hvis man er vant til at læse med punktskrift, så kan man få noderne op på sit punktdisplay. Hvis man er vant til at læse ved hjælp af lyd, så kan man få noderne læst op ved syntetisk tale. Og hvis man bare vil høre musikken, så kan man også det. For det andet er der tid at spare. 14-årige Nicolai, der er blind, giver et eksempel:

- Jeg spiller klaver og har indtil videre lært mine klaverstykker ved, at min klaverlærer spiller noget først og så spiller jeg det efter. Så jeg tror, at min klaverlærer kommer til at bruge programmet. Jeg får jo dobbelttid til undervisningen, fordi jeg skal spille efter gehør. Det tager længere tid, end at kigge op på noderne og se, hvad man nu skal spille. Jeg tænker, at hvis jeg bare lige kan scrolle ned over noderne igen til musiktimen, så kan man skære ned på min ekstra undervisningstid, fordi det ikke vil tage så lang tid at lære et nyt stykke.

Det kan IBOS Nodelæser

Kort fortalt, så kan programmet læse noder op fra et musikstykke (med navn, værdi, takt osv.), afspille lyden og vise noderne visuelt på en skærm. Noderne kan vises som tekst eller punktnoder (braillenode) på et punktdisplay.

Programmet styres med tastaturgenveje og menuer og brugeren kan med fordel benytte de almindelige kommandoer i JAWS til oplæsning. Man kan blandt andet navigere rundt i musikstykket og eksempelvis springe til en bestemt takt og vælge hvilke noder eller stemmer der ønskes oplæst eller vist. Det er også muligt at indstille afspilningshastigheden og programmet kan gentage en sekvens automatisk til indlæring.

Programmets design

IBOS Nodelæser anvender det mest udbredte digitale format til musik: MusicXml, som indeholder de samme oplysninger som et trykt partitur på papir. Musikstykkerne kan købes eller hentes gratis fra et af de mange nodearkiver på internettet. Brugeren kan også lave musikstykket med node-redigeringsprogrammerne Sibelius eller MuseScore, der kan åbnes direkte fra IBOS Nodelæser.

Programmet er udviklet til PC med Windows 10 og JAWS 17. Det kræver ikke særligt udstyr. Der skal dog kobles et punkdisplay til computeren, hvis man vil have visning i punkt-noder. Man kan dog sagtens bruge IBOS Nodelæser uden at kunne læse punktnoder.

Hvis man ikke har en PC, men en Mac, så skal der installeres ”Virtuel Windows”. Og herefter kan man installere JAWS og IBOS Nodelæser i ”Virtuelle Windows” - som så kører på Mac’en.

VIL DU VIDE MERE

Hvis du vil vide mere om, hvordan IBOS Nodelæser fungerer, så kan du høre nedenstående podcast, hvor IKT-Konsulent Daniel Gartmann giver en praktisk gennemgang:

Nyhedsbreve

Vil du have IBOS' nyhedsbrev tilsendt som mail?

Så klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet