IBOS bag ny lov om hjælpemidler til valg i Danmark

05/02/2019

I 2017 blev filtpennen og luppen budt velkommen på alle landets valgsteder, så mennesker med nedsat syn har de nødvendige hjælpemidler til at stemme på egen hånd – anonymt og selvstændigt. Her i 2019 er forstørrelsesapparatet CCTV, LED-lys og hæve/sænkebord også blevet inviteret ind i boksen. Det blev vedtaget ved lov, som trådte i kraft den 17.12 2018. IBOS byder den nye lov velkommen.

Valg i Danmark. En demokratisk ret, som de fleste kan gøre brug af, men ikke alle. Henrik Blok fik stærkt nedsat syn i forbindelse med en ulykke og han er derfor en af dem der tidligere ikke kunne stemme anonymt og selvstændigt, fordi han har brug for hjælpemidler. Men det ændrede sig i forbindelse med en lovændring og et valgforsøg, som IBOS længe har arbejdet for skulle blive til virkelighed. CCTV-apparatet har sikret Henrik Bloks demokratiske ret til at stemme selvstændigt og anonymt.

- Det var en helt ny fornemmelse, at jeg for første gang i 7 år selv kan komme ind og sætte mit kryds. Det er fedt. Så kan man sige ’yes’. Hvis CCTV-anlægget ikke er der, så kan jeg ikke sætte mit kryds alene. Så skal jeg have nogen med ind i stemmeboksen og læse op. Og have hjælp til at sætte krydset det rigtige sted. Så det er en fed fornemmelse at få lov til at gøre det helt uden, at der er nogen, der kigger en over skulderen.

Sådan sagde en glad og rørt Henrik Blok til IBOS, da han stemte på egen hånd til kommunalvalget (november 2017) i forbindelse med et valgforsøg i fem af landets kommuner. Nu kan Henrik Blok og andre med synshandicap glæde sig over, at alle landets kommuner fremover er forpligtet til at stille de ekstra hjælpemidler til rådighed på mindst ét valgsted i kommunen, når der er valg. Mennesker med synshandicap kan ansøge om at stemme på den lokation i kommunen, der stiller de ekstra hjælpemidler til rådighed. Find nærmere information på din kommunes hjemmeside.

Mere om loven, der sikrer, man kan stemme ved hjælp af ekstra hjælpemidler

  • IBOS startede indsatsen tilbage i 2015 og har derfra kæmpet i samarbejde med Økonomi- og Indenrigsministeriet.
  • Hjælpemidler på alle valgsteder: Filtpen og Lup, der kan forstørre mindst 4 gange.
  • Hjælpemidler på mindst ét valgsted i alle landets kommuner: CCTV, hæve/sænkebord og håndholdt LED-lampe, hvis lysstyrke og farve kan reguleres af vælgeren.
  • Valgforsøget i november 2017 fandt sted i København, Lejre, Lemvig, Odense og Århus. Og blev ophævet til lov den 17.12 2018.
  • IBOS vejleder kommunerne i forhold til hjælpemidler. Man kan kontakte Annemarie Haack Enevoldsen på 39 45 23 13 eller AB7H@remove-this.kk.dk.
  • Se en video af Henrik Blok, der stemmer til Kommunalvalget i 2017 på dette link

Nyhedsbreve

Vil du have IBOS' nyhedsbrev tilsendt som mail?

Så klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet