Hvilke synskompenserende hjælpemidler er der i stemmeboksen til det kommende valg?

14/05/2019

Dette valg er for mange et helt almindeligt folketingsvalg, men for mennesker med nedsat syn eller blindhed er dette valg ganske særligt. To nye bekendtgørelser gør, at mennesker med stærkt nedsat syn og blindhed kan stemme mere selvstændigt og værdigt. Og det gælder allerede fra folketingsvalget og EU-valget. Læs med.

IBOS har stået i spidsen for at få flere hjælpemidler ind i stemmeboksen. I den ene af de nye bekendtgørelser om hjælpemidler står der:

  • alle valgsteder skal der være mindst 1 stemmeboks med en lup og en sort filtpen. 
  • mindst et valgsted i kommunen skal der være en håndholdt LED-lampe, hvis lysstyrke og farve kan reguleres af vælgeren, et CCTV og hæve/sænkebord. Hvis det ikke står på det valgsted man umiddelbart tilhører, kan man søge om at flytte afstemningssted. Du skal søge din kommune om flytning senest kl. 12 otte dage før valgdagen. Du kan tidligst søge om at få ændret afstemningssted fire uger før valget. Ved information om hvilket valgsted, kontakt din kommune eller læs på deres hjemmeside.
  • Mangler din kommune information så vejleder IBOS kommunerne i forhold til hjælpemidler. Kontakt Annemarie Haack Enevoldsen på 39 45 23 13 eller AB7H@remove-this.kk.dk.

Dansk Blindesamfund har stået i spidsen for den anden nye bekendtgørelse. Den giver mulighed for at mennesker med synshandicap kan have en selvvalgt ledsager med ind i stemmeboksen. Og altså ikke som tidligere en valgtilforordnet.

Baggrund
IBOS startede indsatsen med bekendtgørelsen om hjælpemidler tilbage i 2015 og har derfra kæmpet i samarbejde med Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Se en video af Henrik Blok, der stemmer til Kommunalvalget i 2017 på dette link

Nyhedsbreve

Vil du have IBOS' nyhedsbrev tilsendt som mail?

Så klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet