Find vej med lyd

10/06/2013

Blinde kan lære at cykle uden hjælp og sågar på snoede bjergstier. Det lyder utroligt, men har vist sig at være muligt, hvis man navigerer ved hjælp af lyde på samme måde som delfiner og flagermus. Metoden kaldes ekkolokalisering og er temaet for en nordisk konference den 10. og 11. juni på Instituttet.

Ekkolokalisering er en særlig teknik, hvor man bevidst udsender lyde via for eksempel klik med tungen, knips eller håndklap og får et ekko tilbage, der fortæller om omgivelsernes form, størrelse og materiale og hjælper en til at orientere sig.

Behov for viden og fælles sprog

I dag bruger kun få teknikken i Danmark, og der er foreløbig ingen steder i Norden, hvor man systematisk kan lære den. Det vil Instituttet gerne ændre på.

”Vi ønsker at udbrede kendskabet til ekkolokalisering og sætte en pædagogisk udvikling og diskussion i gang i Danmark, Norge og Sverige, for international forskning peger på, at mennesker med blindhed får større frihed og selvstændighed, hvis de lærer at bruge teknikken,” siger uddannelsesleder Lone Dyekjær fra Instituttet, der er tovholder på konferencen.

Første skridt på vejen er, at flere får viden om ekkolokalisering og indblik i hvilken pædagogik, der skal til for at lære og træne det.

”Vi har brug for at opbygge et fælles sprog om ekkolokalisering og også skabe vores egne danske udtryk for nogle af metodens begreber. På engelsk er der en nuanceret vifte af fagtermer for forskellige former for lyd, men hvad kan man for eksempel sige på dansk om en lyd, der er ’leafy’, fordi den beskriver reflekteret lyd fra blade på et træ og ikke reflekteret lyd fra en massiv træstamme?” spøger Lone Dyekjær.

En grænseoverskridende teknik

En anden hindring for at udbrede ekkolokalisering i Danmark er, at det i dag kan virke grænseoverskridende at gå rundt og producere lyde med vilje.

”Mange mennesker med blindhed holder sig tilbage fra at bruge lyde som navigations-metode, fordi det tydeligt gør omgivelserne opmærksom på deres funktionsnedsættelse og derfor kan virke ekskluderende. Det er endnu ikke socialt acceptabelt,” siger Lone Dyekjær.

Anderledes er det i Holland, hvor ekkolokalisering er udbredt i praksis, og man har udviklet pædagogiske metoder til at lære det. Det fortæller den hollandske mobility-instruktør Mirjam den Oudendammer om på konferencen, ligesom man kan lytte til en af teknikkens ambassadører, den amerikanske psykolog og mobility-instruktør Daniel Kish, der som blind selv bruger ekkolokalisering og samtidig medvirker i forskning af metodens effekt og virkning.

Konferencen retter sig mod blinde, pårørende og fagpersoner som mobility-instruktører, psykologer og forskere fra hele Norden. Det koster 2575 kroner at deltage begge dage, hvis man tilmelder sig senest den 10. maj. (OBS: ny pris)

Læs om konferencen og tilmeld dig her.

Nyhedsbreve

Vil du have IBOS' nyhedsbrev tilsendt som mail?

Så klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet