Neuro Vision Technology (NVT)

Interview med Alison Hayes

Interview med Allison Hayes, fra den 1. august 2010.

Allison Hayes er mobilityinstruktør fra Adelaide i Australien. Hun har arbejdet med rehabilitering af blinde og svagsynede i 25 år og er en af grundlæggerne af Neuro Vision Technology-programmet.

”NVT blev udviklet for 20 år siden i et forsøg på at forbedre rehabiliteringen af hjerneskadede med synsnedsættelse,” fortæller hun.

”Man falder ofte ned mellem to stole, når det drejer sig om hjerneskade kombineret med synsnedsættelse. Det burde være standard praksis, at synet og evt. synsproblemer er tænkt med ind i rehabilitering af hjerneskadede, men sådan er det desværre ikke altid. Der er mange med hjerneskade, hvor man slet ikke ved, om de har problemer med synet, fordi man ikke spørger til det og ikke tjekker det.”

AUSTRALSK FÆNOMEN I MANGE ÅR

Derfor gik Allison og nogle kolleger fra det lokale hjerneskadecenter i gang med at udvikle et træningsprogram, der tog højde for begge dele.

”Programmet blev en stor succes og spredte sig videre til mange andre byer og centre, hvor man arbejdede med de samme problemstillinger, men det eksisterede kun i Australien og sådan var det i mange år. Indtil en af mobilityinstruktørerne en dag præsenterede programmet på en international mobilitykonference. Så opstod der nærmest øjeblikkeligt en meget stor interesse og efterspørgsel.”

KAN MAN BEVISE REHABILITERING VIDENSKABELIGT?

Allison og de andre måtte nu i gang med den meget store opgave det var, at udvikle NVT-programmet, så det også kunne bruges i andre lande. Alt vedrørende programmet var inde i Allison og kollegernes hoveder, som hun siger. Det skulle nu formuleres, nedskrives, filmes, dokumenteres, forklares og standardiseres, både hvad angår udstyr, metode, manualer og undervisningsmaterialer, for at sikre at NVT-programmet altid er det samme alle steder, og at alle kan bruge det uanset hvor i verden de befinder sig. Den proces to tre år.

”Men det er også fordi, der er ved at ske en ændring,” mener Allison. ”Man vil måle om folk bliver bedre. Før i tiden trænede vi bare folk, og så gik de glade hjem. Nu siger folk ”Hvordan ved vi at det hjælper noget? Hvordan kan vi måle det?” Men at prøve at lave videnskabelige beviser, for at et rehabiliteringsforløb virker, er noget nær umuligt! Vi har i to år forsøgt at få samlet en testgruppe i Adelaide, men det ikke så nemt at få samlet en stor nok gruppe med nøjagtig den samme hjerneskade. Det skal nok lykkes, det tager bare tid.”

CENTRE I SKOTLAND OG USA

Første NVT-hold uden for Australien blev undervist i Skotland. Også her blev NVT en succes, og der findes nu to centre - et i Edinburg og et i Glasgow.

Herefter blev et rehabiliteringscenter for blinde i USA interesseret. Her var mange soldater, der kom hjem fra Irak og Afghanistan med syns- og hjerneskade efter at være blevet udsat for sprængninger. Til at begynde med var man på centret ikke sikre på, hvor mange man kunne hjælpe med NVT-træningsprogrammet.

”Men det var mange, fordi NVT både er synsrehabilitering og hjerneskaderehabilitering på en gang. Så nu er der også to centre i USA, der kører NVT,” forklarer Allison.

FØRSTE IKKE-ENGELSKE KURSISTER PÅ IBOS

I juni rejste hun så fra Adelaide og om på den anden side af jorden til Hellerup i Danmark for at undervise fem af IBOS' synsprofessionelle i NVT i et høj-intensivt kursusforløb af to ugers varighed.

”En uge med undervisning i teorien og at lære den tilhørende software at kende. Den næste uge blev de smidt ud på det dybe og skulle lære at arbejde med ”rigtige” mennesker med hjerneskade,” fortæller Allison med et smil og udtrykker sin varmeste tak til de fem frivillige med hjerneskade, der stillede op som prøvekaniner på kurset og villigt delte deres erfaringer med IBOS’ kursister.

Det er det første kursus hun har holdt, hvor kursisterne ikke har engelsk som modersmål, men det gik rigtig godt, selvom der selvfølgelig indimellem opstår sjove misforståelser undervejs.

”Det gør det selvfølgelig sværere og stiller større krav til kursisterne, at det foregår på engelsk. Men de klarede det virkelig godt, og jeg var overrasket over, så let det gik,” siger Allison, der mener at de fem IBOS-ansatte har arbejdet hårdt og koncentreret og nu har de evner der skal til for at arbejde godt med NVT i fremtiden.”

Logo af Københavns Kommune