Nu er mit vindue til verden åbent igen

Han troede egentlig, at han aldrig skulle læse igen eller gå på internettet, og for den stærkt videbegærlige Henrik Christiansen var det et stort tab. Forinden var en pulsåreoperation gået galt, og Henrik Christiansen havde fået en skade i det område af hjernen, der behandler synsindtryk. Han ikke kunne længere genkende sin familie eller læse tal og ord.

Et synshjerneskadekursus på IBOS bragte ham til Læse/synsklinikken, hvor han fandt han ud af, at han med de rette hjælpemidler igen kunne suge viden til sig. Svaret var et CCTV-apparat og det kompenserende it-program Zoomtext.

"Uden Instituttet var jeg nok gået i graven uden at læse og komme på nettet igen. Det betyder rigtig meget for mig og min selvopfattelse, at jeg kan søge informationer selv. Jeg har læst meget tidligere, er gammel historiestuderende og elsker at fordybe mig, så det er som om mit vindue til verden er åbent igen, " siger han.

HVAD NU HVIS...
Der gik 11 måneder fra hjerneskaden til Henrik Christiansen kom på IBOS, for i første omgang ønskede hans kommune at hjælpe ham lokalt. Problemet var bare ifølge Henrik Christiansen, at her havde man primært forstand på syn og ikke så meget på hjerneskade.

"Det var først, da jeg kom til Instituttet, at der var nogen, der knyttede noget med hjerneskade på også. Jeg kan godt spekulere på, hvor langt jeg kunne være nået i dag, hvis jeg var kommet her fra begyndelsen."

LIGNER TINTIN
Henrik Christiansens hjerneskade kommer blandt andet til udtryk ved, at han har svært ved at genkende ansigter, aflæse mimik og kropssprog og se tv. Han kan ikke længere genkende ansigtstræk eller bedømme alder - de fleste mennesker ser i hans øjne karikerede ud, som var de tegneseriefigurer á la Tintin. En gåtur på den lokale gågade bliver derfor hurtigt en pinlig affære.

"Det er meget et socialt problem. Folk kan jo sagtens genkende mig og undrer sig over, at jeg ikke hilser på dem. I mindre sammenhænge kan jeg forklare mig ud af det, men jeg kan jo ikke gå rundt på gågaden med et skilt, hvor der står "I ligner alle sammen nogen fra Tintin - undskyld, at jeg ikke siger hej," smiler han.

TACKLER OGSÅ DET PSYKISKE
Henrik Christiansens synshjerneskadekursus blev sammensat, så han trænede strategier og færdigheder, der kompenserer for hans hjerneskade og synsnedsættelse, og derudover fik han samtaler med både IBOS' neuropsykolog og kliniske psykolog. Det lærte ham at forstå sin sygdom og tackle den - med de begrænsninger og nye roller, den medfører.

"Medarbejderne er samlet i teams, som gør, at kurset bliver et forløb, hvor jeg har en klar fornemmelse af, at man snakker sammen. Det er ikke fragmenter, der bliver sat sammen efter det forhåndenværende søms princip. De har blik for, hvad jeg har brug for."