MENTORPORTRÆT SOPHIA STEUCH

Jeg er 34 år og uddannet Cand.merc.jur. Jeg er født synshandicappet med en sygdom, der gradvist forværrer min tilstand. I dag er jeg stærkt svagsynet.

Uddannelsen

Jeg lod mig ikke begrænse af mine øjne, da jeg valgte uddannelse og gik efter, hvad jeg havde lyst til at arbejde med resten af mit liv. Da jeg er meget glad for jura, var studiet i sig selv interessant.

Det er udfordrende ikke at kunne se tavlen, men jeg holdt fast på, at det var et selvstudie. På den måde burde jeg faktisk have kunnet klare studiet uden at være til nogle af forelæsningerne. Jeg fandt en rigtig god studiegruppe, som også var god til at hjælpe og støtte mig. Det kunne også være lidt svært at gå til eksamen, da jeg ikke kunne se eksaminatorens udtryk i ansigtet, men så gælder det om at kunne sit stof og tro på sig selv.

Mens jeg studerede havde jeg et studiejob som inkassomedarbejder, og senere studiejob i salgscentret hos min nuværende arbejdsgiver.

Vejen til det første job

Jeg fik mit første job efter studiet ved at skrive en uopfordret ansøgning til kundekontaktcentret i den virksomhed, hvor jeg havde studiejob. Jeg blev først ansat ved et barselvikariat, men blev fastansat midt i den periode. Da jeg allerede var ansat i salgscentret, havde jeg erfaring med virksomhedens produkter i forvejen.

Til samtalen fortalte jeg med det samme om mit syn, da jeg ikke kan tåle sollys, og mine øjne var helt sammenklemte. Jeg tror først og fremmest, at jeg fik jobbet pga. min personlighed, da jeg er meget arbejdsom og engageret.

Det hjalp helt klart også, at jeg allerede var ansat i organisationen. Siden er der blevet ansat en anden svagtseende i min afdeling, og jeg tror helt sikkert, det har hjulpet, at jeg var ansat i forvejen.

Mit job i dag

Jeg arbejder som kunderådgiver i Nykredit forsikring.

I alt har jeg været ansat i virksomheden i 10 år, og jeg har været 4½ år i mit nuværende job på ordinære vilkår. Mit job består i at rådgive kunder om deres forsikringer. Det er et job med korte samtaler og meget lidt papirarbejde, hvilket gør, at jeg absolut ikke har nogen problemer i forhold til mit syn.

Jeg underviser også mine kollegaer, men da jeg har et godt kendskab til systemerne, er det ikke noget problem. Når jeg selv skal undervises kræver det selvfølgelig lidt ekstra, men det er virksomheden meget gode til at tage højde for.

Jeg arbejder med PC hele tiden. Jeg har haft meget gavn af ZOOMtext. Når ZOOMtext først er installeret, har det ikke givet nogle problemer ifht. de andre IT-programmer. Udover ZOOMtext har jeg et filter foran min skærm. Jeg bruger i dag et Microsoft Natural Wireless Ergonomic Keyboard med tilhørende trådløs mus. I musen er der en forstørrelsesfunktion, som hjælper mig med mit behov, da jeg kan forstørre skærmen, der hvor jeg ønsker det men samtidig bevare overblikket. Dette keyboard er dels ergonomisk korrekt, samt er billigere end en mousetrap, som mange af mine kollegaer bruger.

Både jeg selv og min kollega med synshandicap er faldet meget godt til. Jeg lægger faktisk ikke mærke til mit nedsatte syn i det daglige arbejde. Nogle gange sker det, at jeg f.eks. er ved at gå ind i én om et hjørne, men det griner vi bare af og så går dagen videre. Mine kollegaer er meget gode til at tage hensyn til mig. De er gode til at hjælpe, når jeg har brug for det, uden at det virker akavet.

Vi er både unge og ældre ansat i forsikringscentret, og det giver en god balance. Vi har et rigtig godt samarbejde og socialt miljø. Jeg er også sammen med mine kollegaer uden for arbejdet.

Jeg kunne ikke forestille mig et liv uden arbejde. Det skulle da lige være fordi jeg skulle sejle jorden rundt med min mand.

Mine råd om uddannelse og job

Åbenhed og arbejdsomhed har været vigtigt for, at jeg er nået hertil. Åbenhed er meget vigtigt, for på den måde føler arbejdsgiveren, at han eller hun kan hjælpe dig bedst muligt, og det skaber tillid.

Med hensyn til valg af uddannelse, skal man gå efter det, man vil lave. Som synshandicappet læser man langsommere end normalt, og man skal være forberedt på, at det kan kræve længere tid at færdiggøre sit arbejde. Men det skal ikke begrænse dig, bare være med i dine overvejelser.

Det er meget vigtigt at have et studiejob, mens man læser. Det beviser, at man godt kan fungere på arbejdsmarkedet. Det kan desuden være en fordel at være i et stort firma, da man på den måde kan skifte fra afdeling til afdeling. Afdelings-cheferne taler ofte sammen, og på den måde kan man få lagt et godt ord ind.

Og så gælder det om at være positiv og tro på sig selv!