MENTORPORTRÆT MORTEN

”Man hører en masse ting, om at det er så vanskeligt, og at man skal yde 130 % på jobbet. Men jeg har faktisk oplevet meget færre fordomme, end jeg havde hørt om.”
Jeg er 31 år og uddannet cand. mag. i spansk og samfundsfag. Jeg er født stærkt svagsynet og er blind i dag.

 

UDDANNELSE

Inden studiet tog jeg 1 år på international blindeskole i USA, hvilket var en god erfaring. 

Selve studiet var en god, men blandet oplevelse, især fordi det var meget socialt i starten, men blev mere kedeligt i takt med, at det blev mere og mere individuelt, fordi man selv skulle sammensætte studiet og ikke fulgte det samme hold hele vejen. 

Min strategi var at få så megen praktisk erfaring som muligt, allerede mens jeg læste på universitetet. Derfor var jeg bl.a. i praktik 2 gange under studierne, den ene gang på deltid, mens jeg samtidig læste. Jeg fulgte også et erhvervsfagligt forløb på Instituttet for blinde og svagsynede.

 

VEJEN TIL DET FØRSTE JOB

I selve jobsøgningen valgte jeg altid at ringe til virksomhederne først for at finde ud af, om de kunne være interesseret i én med min uddannelsesbaggrund, inden jeg skrev en ansøgning. 

I telefonen fokuserede jeg på at fortælle om min faglighed og mine interesser, så min synsstatus ikke kom til at overskygge samtalen. Jeg nævnte mit synshandicap som en praktisk ting, for eksempel når jeg spurgte om, hvordan jeg kunne finde frem til det sted, jeg skulle møde til samtale. 
Jeg oplevede ikke, at der var meget fokus på det, og mødte faktisk færre fordomme, end jeg havde forventet. 

Jeg kontaktede cirka 100 virksomheder indenfor brancher, der arbejder i udlandet eller med import og eksport, og hvor man derfor kunne være interesseret i at ansætte en cand.mag. med spansk-kompetencer. 

Jeg sendte ansøgninger til cirka 20 af de virksomheder, jeg havde kontaktet. I ansøgningen skrev jeg, at det var nødvendigt med synskompenserende IT-hjælpemidler, og at dette ikke ville være nogen udgift for virksomheden.

Min sidste praktikplads under studiet endte med at blive til et fast job, som jeg selv havde skabt ved at foreslå nye salgsmuligheder. Jeg tror, at det udslagsgivende er, at jeg har vist initiativ og opsøgt virksomheden.

 

MIT JOB I DAG

Jeg er ansat som sælger i den samme virksomhed i dag og er ansvarlig for at introducere en række af virksomhedens produkter til det danske marked. Jeg har derfor en del rejseaktivitet med virksomhedsbesøg rundt i landet. 

Mine primære opgaver er salg og idé-udvikling til nye produkter, og som kontaktperson for kunderne får jeg løbende nye spørgsmål og opgaver. Det giver en god variation i arbejdslivet og stiller høje krav til planlægning.

Jeg arbejder både fra min hjemmearbejdsplads og på kontoret. Jeg bruger talesyntese på computeren og indimellem CCTV. Derudover har jeg 3-4 timers personlig assistance om ugen til at sortere papirer og føre salgsstatistik.

Jeg lægger vægt på at være mest muligt uafhængig af kollegers eller andres hjælp i hverdagen. Jeg vil hellere arrangere mine rejser selv og tage offentlig transport, da jeg synes, at det kræver for megen tid at koordinere med andre mennesker eller med en personlig assistent. Jeg sørger også for at skaffe mine læsematerialer i medier, jeg selv kan læse.
Teknologien giver mig desuden en frihed, fordi jeg kan ordne telefonkontakt med kolleger og samarbejdspartnere undervejs i toget på vej til arbejde eller kundebesøg i stedet for at være bundet til et skrivebord.