Udstilling på CSUN i San Diego

Billede af to mænd, der tester aira-kamera på en google-brille

På CSUN konferencen var der 120 udstillere. Her kan du læse om nogle af de firmaer, vi nåede forbi og deres spændende produkter.

Dot Watch

Billede af Dot Watch

Dot Waltch er et smartwatch med punktdisplay, hvor man med svirpebevægelser kan læse notifika-tioner. Derudover har uret alarm og stopur. Batteriet holder i 2 uger på en opladning og bliver fuldt opladt på 1½ time. Det kommer i 3 størrelser og med forskellige remme. Prisen bliver omkring 300 Euro.

Læs mere om Dot Watch

Acustica

Billede af Acusticas ur

Uret er udviklet af Det Schweiziske Blindesamfund, da de mener, at talen på andre ure er dårlig. Klokken kan også aflæses med vibrationssignaler. Uret er desværre ikke tilgængeligt med dansk tale – og det er heller ikke på tegnebrættet.

Prisen bliver omkring 480$.

Se en video og læs og Acustica (NB: På schweizisk)

Tap

Billede af Tap tastatur

Firmaet Tap Systems har udviklet Tap, som er en enhed, der er lavet af et rektangulært stykke skumgummi med fem huller, som sættes på fingrene på den ene hånd. Når man har den på, kan man skrive på alle overflader, som var de et keyboard. Dog kun med en hånd. Man kan også udføre flerfinger-bevægelser, ligesom man kan på en smartphone eller på en bærbar. Man kan også krumme hånden og bruge den som mus. Så ja, det var virkelig en spændende enhed med mange funktioner, som vi så i aktion. Og vi kan rapportere: Den virker! For at lære at skrive med Tap og udnytte alle de forskellige funktioner, har udviklerne indbygget et træningsprogram i den tilhørende app.

Den kommer til at koste under 200$.

Taps hjemmeside

Se en video der forklarer mere om, hvordan den virker

Se TAPs reklamevideo

Se en video med træningsprogrammet

Aira

Billede af Aira-kamera på brille

Aira udnytter Google Glass til at hjælpe blinde med at få hjælp til at se omgivelserne eller finde vej. Det foregår ved, at der i USA er 200 agenter, som er hjælpere ansat til at modtage anmodninger fra Aira-brugere. Agenterne ser brugerens omgivelser gennem kameraet på brillen og kan derved guide ham/hende.

Jeg testede brillen udenfor konferencecenteret og fik hurtigt fat i agenten Chelsea, som skulle hjælpe mig rundt på forpladsen. Desværre var signalet dårligt og den omgivende støj for høj til at det virkede. Jeg kunne ikke høre agenten.

Se en video om, hvordan det kunne have virket 

Ambutech

Billede af moderne stokke

De havde stokke med farvede håndtag og spids til de modebevidste. Stokkene fås I farverne orange, pastelblå, grøn og lyserød. De har været på markedet siden 2014, men vi havde ikke set dem før og var vilde med dem.

Se mere om Ambutechs stokke

National Braille Press

Billede af National Braille Press og Tactile Caliper

National Braille Press producerer braillebøger, herunder instruktionsbøger til iPad og Android. Alle bøgerne er på engelsk.

De havde også to andre ting på standen. Først havde de Tactile Caliper, en skydelærer med mekanisk brailledisplay, som ændrer sig afhængig af indstillingen på skydelæren. Den er udviklet i samarbejde med nogle studerende. Nøjagtigheden er 1/16 af en inch, dvs. en nøjagtighed på 1,5 mm. De arbejder på at versionere den til meter. Prisen er 18$.

Læs om Tactile Caliper

Derudover havde de nyheden B2G med, som er et notatapparat til Android med 20 cellers display. Der kan indsættes et simkort, så man kan være online på farten. Den kører Android 4.3. Prisen bliver 2495$.

Læs om B2G

Tech4Freedom

Billede af Box One4all

De havde nyheden Box One4All med, som er en enhed på størrelse med en stor smartphone – dog i dobbelt tykkelse. Den har mange forskellige funktioner, herunder farvelæser, kompas, temperatur, luftfugtighed, måler temperatur på objekter, måler lysintensitet (lux) i omgivelserne, genkender etiketter med NFC og har vaterpas. Den kobles til telefonen med en app.

Prisen er 199 Euro.

Se mere om Box One4All

Mobience

Billede af bluetooth keyboard

Mobience har udviklet Rivo 2, som er et bluetooth keyboard, der også kan bruges til at modtage opkald. Det virker til iOS, Android, Windows og Mac. Det har et T9-tastatur - ligesom en gammel Nokia-telefon - men man kan også skrive med braille. Det er mindre og lettere end en telefon og kan hænge rundt om halsen i en snor. Så har man det altid lige inden for rækkevidde. Det er endnu ikke på markedet.

Humanware

Vi mødte Jerry Kuns og Greg Stilson fra Humanware. Vi havde en snak om forbedringsforslag til Victor Reader Stream II, som er en bærbar enhed, der kombinerer en daisy-afspiller med et notatapparat.

Vi talte blandt andet om muligheden for at få en kalenderfunktion. Greg fortalte, at det desværre var langt nede på deres prioriteringsliste, da det ville kræve meget udvikling. Vi talte også om muligheden for at strukturere notater i mapper. Ifølge Greg, så er det ikke noget, der kommer med i den næste softwareversion 4.8. Dog har de det som en vigtig prioritering. Til gengæld bliver det muligt, at omnummerere notater med den næste opdatering.

American Printing House (APH) for the Blind

Billede af Braille Buzz

Hos APH så vi forskellige spændende prototyper. Der var en Braille Buzz til indlæring af punktalfabetet for børn i alderen 2-4 år. Det lignede lidt et notatapparat uden punktdisplay, formet som en humlebi med sort baggrund og gule taster. Deraf navnet. Der var taster til skrivning af 6-punkts punktskrift. Det fungerede med en kombination af fonetiske lyde tilknyttet det enkelte bogstav. Prisen skulle gerne komme til at ligge på 69$.

APH havde også udviklet et punktdisplay, der består af et rektangel på 20x30 stifter. Den endelige version bliver fire gange så stor, 40x60 stifter. Stifterne kan have fire forskellige højder og kan dermed simulere farver/gråtoner. Displayet kan bruges til at vise og tegne figurer. APH forventer at prisen bliver under 5000$.

Vi så også to talende lommeregnere - en til folkeskolen og en til gymnasiet.

Billede af talende lommeregner

Afsluttende så vi en prototype på Orbit Reader 20, som er et 20 celles notatapparat. Det var billigere end andre notatapparater med en pris på 500$. Prisen ender så lavt, fordi de bruger en ny og billigere type punktceller.

Billede af Orbit Reader

Se den talende lommeregner til folkeskolen 

Se den talende lommeregner til gymnasiet

VFO

Som du måske har læst i et af de tidligere bloigindlæg, så var vi til oplæg om den nye ZoomText 11. Vi gik også forbi VFO på udstillingen for at få afklaret et par spørgsmål. Her talte vi talte med Eric Damery, som fortalte, at ZoomText i den kommende version 12 med stor sandsynlighed kommer til at understøtte citrix på samme måde som Magic. Og at ZoomText på sigt vil blive baseret på udvalgte funktioner fra JAWS. JAWS og ZoomText kommer til at understøtte de indbyggede talesynteser i Windows 10. 

OrCam

OrCam er et kamera, som sættes på brugerens egen brillestang. Kenneth testede brillen og kunne med fingeren pege på tekst på et stykke papir og få det læst op. Man skulle dog pege ca. 3 linjer under det ønskede start-punkt. Det virkede ret godt.

Vi prøvede også at få den til at genkende mig, men det kunne den ikke. Til gengæld ville den sjovt nok godt genkende en af ejerne. Indtil videre er der solgt over 2000 eksemplarer.

Se en video her om OrCam

Second Sight

Billede af Second Sight implantat og brille

Vi fik fremvist Argus II systemet, som vi har beskrevet i et tidligere blogindlæg. Vi fik set og rørt ved selve implantatet, styreenheden og brillen. Det virkede som om, der er masser af idéer til videreudvikling af systemet, herunder en øgning af opløsningen ved hjælp af interpolation mellem de 60 kontaktpunkter på chippen.

Se en video om Argus II

Send en kommentar:

entryid
blogid
proved

Din kommentar bliver synlig efter godkendelse

 

Blogger

Bo Alstrup

Bo Alstrup er IKT-konsulent på IBOS.

RSS Feed

Få alle blogindlæg som RSS Feed her

Logo af Københavns Kommune