Tegn taktilt i luften


Bogstaver, landkort og alle mulige andre former, der er til at tage og føle på, er en stor hjælp for børn og andre mennesker, der ikke kan se, når de skal lære eller simpelthen lege.

Men produktion af taktile materialer er desværre ofte omstændelig (dog vil jeg lige reklamere for, at IBOS’ reliefmager er ekspert på området og stiller sin kunnen til rådighed for fx producenter af undervisningsmaterialer. Det kan du læse mere om på dette link

Nu er der kommet godt nyt for de folk, som bruger og laver taktile produkter: 3Doodler-pennen, som så at sige kan tegne i luften (’doodle’ er engelsk for krusedulle).

 3Doodler-pennen er kommet til verden via Kickstarter, der er en hjemmeside, hvor idémagere kan forsøge at rejse penge, så deres lyse indfald kan få et liv og blive realiseret. Projekterne kan handle om alt fra at udgive sin egen plade til at producere og udgive et kort over alle busruter i Dhaka i Bangladesh (der er nok mere desperat brug for det sidste end det første).

3Doodler-pennen er et af de Kickstarterprojekter, jeg har imødeset med spænding. Vi bestilte den i efteråret og fik den leveret for et par uger siden. Jeg lokkede (og det var meget let) mine kollegaer reliefmager Jette Friis og IKT-konsulent Kenneth Hartmann til at prøve pennen, da den var landet på IBOS, og her er et uddrag af deres tilbagemeldinger: ”3Doodler er en 3D-pen, som fungerer, ved at man tegner figurer på et stykke papir, men i stedet for at tegne med blæk, tegner man med smeltet plastik. Plastiken stivner med det samme og efterlader ophøjede konturer på papiret. Dem kan man løfte af, og de kan derefter principielt bære sig selv. I praksis krævede det lige et par forsøg, inden det føltes, som om vi havde bare lidt styr på den smeltende plastik. Vi lagde ud med at bygge et lille hus, som blev meget spinkelt og nærmest gik i stykker, bare vi kiggede på det. Vi kunne godt se, at vi havde brug for lidt begynderhjælp, og det fandt vi på dette link til hjemmesiden http://the3doodler.com/

 Der vrimler det med skabeloner til alverdens 3Doodle-egnede ting, og vi valgte en skabelon til et par "Hipster-briller". I løbet af et kvarters tid havde vi produceret et brillestel, som med det samme blev et hit i Specialrådgivningen, måske fordi det var i naturlig størrelse og kunne prøves på. Den første time med 3Doodle-pennen har vist os, at man i forhold til en traditionel 3D-printer, skal tænke mere i 2D end i 3D. Det letter designprocessen voldsomt, da 3Doodlefigurene så kan bygges op af flade 2D-modeller der til sidst ”limes” sammen med 3Doodlerpennen.”

Som man kan se af Kenneths og Jettes lille rapport, er der et stykke vej endnu, før det står lysende klart for os, hvad vi kan bruge 3Doodlerpennen til. Men vi satser på, at den kan give os nye muligheder indenfor taktile modeller, enten som selvstændige enheder eller som et supplement til de taktile materialer, Jette Friis allerede fremstiller. Der skal både eksperimenteres med plastiktyper og modeller, men det er jo en del af udviklingsarbejdet i Specialrådgivningen. Og hvem ved – næste projekt er måske Eiffeltårnet – i model – smiler.

Link til 3Doodlers webside


Link til 3Doodler på Kickstarter.

Kommentarer:

Søren Jensen kommenterede den 22.05.2014

Dansk hjemmeside der forhandler produktet

Hej.
Pennen kan købes her i Danmark på:
www.coolstuff.dk
Virkelig god blog I har lavet. Keep up the good work. :)

Hej Søren

Mange tak for informationen! Jeg havde bestilt den dengang man skulle stå på venteliste og jeg vidste ikke at de havde fået så meget gang i produktionen - skønt at høre. Det gør det også noget nemmere at købe refillplast til den - smiler. Vi havde nemlig i første omgang kun fået den ene plasttype med, men ville gerne prøve den anden også

Og tak for de pæne ord om bloggen - smiler.

Send en kommentar:

entryid
blogid
proved

Din kommentar bliver synlig efter godkendelse

 

Blogger

Birgit Christensen

Birgit Christensen er IKT-konsulent og leder af hjælpemiddeludstillingen på IBOS.

RSS Feed

Få alle blogindlæg som RSS Feed her

Logo af Københavns Kommune