Svagsynsindstillinger i iOS7 - det er blevet bedre ...


Hvis man har brugt iPad, iPhone eller iPod Touch længe og var glad for mulighederne for den gode læselighed og de mange indstillingsmuligheder for svagsynede, så blev man formodentlig ikke glad for den nye udgave af styresystemet, iOS7, der blev frigivet i september 2013. Set fra svagsynedes synspunkt, var det nye ”flade” design på mange punkter et stort tilbageskridt og mange var fanget med apparater, der for nogen var blevet næsten ubrugelige: Lyset var blevet meget hvidt og skarpt og det hjalp ikke at ændre på lysstyrken, bogstaverne på tastaturet og alle ikoner til deling, udskrivning o.lign., var blevet fluebenstynde og havde fået en masse farver med dårlig kontrast. Som sædvanligt kom der efterfølgende små opdateringer hen ad vejen, men det var stadig en udfordring at bruge sine apparater hvis man var svagsynet og/eller lysfølsom, men med version 7.1. der blev frigivet i begyndelsen af marts 2014, skete der et stort fremskridt
Version 7.1. indeholdt mange forbedringer - bl.a. synsmæssige. Træerne vokser ikke ind i himlen, så for at være mere konkret, så kan man med 7.1. forbedringerne, stort set få sin iPhone til at se ud som den gjorde med iOS6 og det er jo dejligt ...

Imidlertid tror jeg, at mange brugere ikke har opdaget at det kan blive nemmere og mere behageligt at bruge sin iPhone eller iPad, hvis man slår forskellige tlgængelighedsfunktioner til. Til dem der har lyst til at eksperimentere, kommer her en kort guide til hvordan man gør. Nogen indstillinger kan, når de kombineres, i enkelte apps gøre ikoner lidt uldne, så jeg vil anbefale at man eksperimenterer lidt på egen hånd når man har fundet frem til indstillingsmulighederne. Det kan selvfølgelig også være at du er tilfreds med en version 5 eller 6 af styresystemet, så kan du blive der hvis ikke du oplever det begrænser din brug af apps. Det her retter sig kun mod brugere der allerede har opdateret til iOS7 og har brug for at ændre indstillinger.  Start med at sørge for at dit apparat er opdateret til iOS7.1 : Hvis du har et rødt 1tal på det ikon der hedder ”Indstillinger”, har du ikke fuldt opdateret din iPhone eller iPad.

   

 • Vælg: Indstillinger > Generelt > Tilgængelighed.
 • Derefter vil jeg anbefale at du slår følgende til (vent med "Fed tekst" til sidst, fordi apparatet så skal genstartes):

  ”Zoom”,
  Læs det valgte op",
  ”Større tekst” (hvor man kan vælge sin ønskede tekststørrelse som så bliver standard i Noter, Kontakter m.fl.),
  "Til/fra-mærker"
  "Formindsk bevægelse".

 • Under "Forøg kontrast" vil "Reducer hvidpunkt" tage toppen af det meget hvide lys på skærmen og jeg synes personligt skærmen bliver meget mere behagelig at se på. "Reducer gennemsigtighed" er god at slå til, mens "Mørkere farver" nogen steder får tilbage-pile og lign. til at mudre - men prøv dig frem. "Knapfacon" kommer også ind imellem i karambolage med nogle standardindstillinger, så den er også et individuelt valg.
 • Slå til sidst "Fed tekst" til og lad apparatet genstarte.
 • Det er også muligt at slå "Tilgængelighedsgenvej" til, hvis man har brug for at skifte mellem normale og omvendte farver, eller engang imellem at skulle bruge Voiceover. Så vil man med tre hurtige tryk på hjemknappen kunne skifte indstillinger uden at skulle ind i indstillingsmenuen. ”Tilgængelighedsgenvej” findes allernederst under ”Tilgængelighed”.
 •  

Send en kommentar:

entryid
blogid
proved

Din kommentar bliver synlig efter godkendelse

 

Blogger

Birgit Christensen

Birgit Christensen er IKT-konsulent og leder af hjælpemiddeludstillingen på IBOS.

RSS Feed

Få alle blogindlæg som RSS Feed her

Logo af Københavns Kommune