Kabel-tv kan gøre det bedre


Foto: Anses

Vi får flere og flere kanaler og funktioner på vores fjernsyn. Du kan se den samme udsendelse med eller uden HD, se flere forskellige udgaver af samme kanal og så videre.

Der kommer også hele tiden flere muligheder, især hvis du har tilkoblet en box fra din udbyder. Så kan du leje film, optage udsendelser, se programoversigten og meget meget mere.

Amerikansk tilgængelighed

Den store amerikanske udbyder af kabel-TV, ComCast, har oprettet en hel afdeling for spørgsmål om tilgængelighed. Kunder, der for eksempel ikke kan se, kan kontakte selskabet og få informationer, for eksempel om synstolkning.

Man kan også hos ComCast få fat i en box, der har indbygget skærmlæser. Det betyder, at man kan få læst navnet på den aktuelle kanal op plus oplysninger om, hvilket program der i øjeblikket vises. Det vil sige, at hvis man ikke kan se, så kan manv kan orientere sig om, hvilken kanal man står på og om hvilket program, man hører lyden fra. Du kan læse mere hos ComCast på dette link.

Det naturlige spørgsmål her på bloggen er derfor: Hvad gør udbyderne i Danmark på dette område?

Ingen dansk tilgængelighed

Jeg har kontaktet nogle af de store, YouSee, TDC, Boxer og Stofa for at høre, hvad man som kunde med synsnedsættelse kan forvente af hjælp.

Hvis man søger efter ”tilgængelighed” hos de forskellige firmaer, får man enten ingen resultater, eller også finder man oplysninger om, hvor man kan hente sin regning. Så ikke megen hjælp der!

De efterfølgende kontakter via telefon har vist, at firmaerne ikke selv foretager sig andet end at vise DRs særlige kanaler med oplæste undertekster og synstolkning. Altså kanalerne som hedder DRSyn.

Brug apps indtil boxene kan tale

Forslag til udbydere af kabel-TV i Danmark::

Der er tilsyneladende ingen udbydere, der har planer om at lave en box med syntetisk tale som den amerikanske. Men hvad med at udnytte mulighederne på tablets og smartphones?

Et forslag herfra kunne være, at de forskellige udbydere gør deres apps til tablets og smartphones kompatible med VoiceOver (IOS-enheder som iPhone) og TalkBack (Android-baserede enheder fra f.eks. Samsung og LG). Så kunne man som blind eller svagsynet få informationerne om TV-programmerne på sin tablet eller telefon, indtil de danske udbydere får indført talende boxe her i landet.

Send en kommentar:

entryid
blogid
proved

Din kommentar bliver synlig efter godkendelse

 

Blogger

Daniel Gartman

Daniel Gartman er IKT-konsulent på IBOS.

RSS Feed

Få alle blogindlæg som RSS Feed her

Logo af Københavns Kommune