Nyt fra CSUN i San Diego dag 3

Billede af IKT-konsulent Bo Alstrup, der holder i et Braille sense polaris

Så blev det tredje og sidste dag på CSUN, god læselyst.

Indendørs navigation med iBeacons

De fleste er flittige brugere af GPS, hvad angår udendørs navigation. Men hvordan står det til med den indendørs navigation? Det gjorde Mike May fra Sendero Group os klogere på. Han gav nemlig en status på arbejdet med indendørs navigation med iBeacons.

Konklusionen er, at teknologien til en præcis indendørs navigation (under 1 meter) med wifi, den er til stede. Udgiften er dog stadig for høj til, at der er kommet fart på udbredelsen. Mike sammenligner udbredelsen af indendørs navigation med den situation, man var i for 15 år siden med udendørs navigation. Her var GPS heller ikke særlig udbredt.
Mike mener, at iBeacon kan være trædestenen på vej til en mere omfattende og præcis løsning. Han er fortaler for et samarbejde mellem de forskellige iBeacon-app-udviklere og han har selv 23 apps for at kunne teste de forskellige systemer. Han fortæller, at der alene i USA er over 100 firmaer, der arbejder med iBeacons. Han oplever dog, at der er en forståelse for at en standardisering er vejen frem. Mike fortalte, med et glimt i øjet, at hotellet hvor CSUN afholdes, endnu ikke er gået med på idéen grundet frygt for interessekonflikter.
Generelt var der mange lighedspunkter mellem Mikes erfaringer og IBOS' egne med Blinfo.

Se mere her om Sendero Group

Excel tips og tricks

Vi fik også lidt tips og tricks til Excel, som vi kan dele med jer. Dem fik vi af Sasha Sproch, som arbejder med tilgængelighed i Excel. Hun gennemgik de grundlæggende betjeningsmuligheder med JAWS, herunder oprettelse af formler, formatering af celler og fordele ved at arbejde i tabeller.
Sacha viste blandt andet smarte metoder til at oprette formler ved at udpege de relevante celler, i stedet for at referere til dem med deres cellebetegnelser. Hun viste også hjælpefunktionen, som er omfattende og god til at finde relevante genveje.

Se mere her om den øgede tilgængelighed i Excel

Tilgængelig matematik

Hvordan kan man arbejde med at gøre matematik mere tilgængeligt? Det havde Sue-Ann Ma, senior Product Manager of DIAGRAM Center – Benetech, fokus på i hendes oplæg. Det var et meget interessant og relevant oplæg, da vi mødte mange mennesker med synsnedsættelse, som døjer med at følge med i matematikundervisningen, fordi det er så svært tilgængeligt. Men måske der er lys forude. Sue-Ann Ma fortalte i hvert fald om tre forskellige muligheder, der kan gøre matematik mere tilgængeligt.

Mulighed 1. HumanWare, KeyMath på Braille Touch, gør, at den studerende kan skrive matematikken ind på punkt og få det oversat til tekst med det samme. På den måde kan de aflevere matematikopgaver på lige fod med studiekammeraterne.

Mulighed 2. Med Pearson, Accessible Equation Editor kan seende lave matematik for blinde og omvendt. Der er real-time tovejs punkt-matematik oversættelse. Derved kan blinde have fuld adgang til matematik, da deres matematik er den samme som printet matematik.

Prøv Accessible Equation editor her, det er let at gå til

Mulighed 3. I Office 2016 har Microsoft forbedret ligningseditoren, som nu hedder Math Speech, som kan bruges med Microsofts egen skærmlæser på dansk.

Her er en lidt langhåret artikel om Math Speech

Braille Sense Polaris

Dave Wilkinson fra HIMS fortalte om deres nye notat-apparat Braille Sense Polaris, som afløser Braille Sense U2. Braille Sense Polaris kombinerer blindevenlig betjening med mainstream teknologi. HIMS betegner den, som en virtuel braille tablet, der kan downloade apps fra Google Play. Den baserer sig på Android 5 (Lollipop), men det er tanken, at den kan opdateres med funktionaliteter fra nyere androidversioner hen ad vejen.

Vi har samlet lidt informationer om Braille Sense Polaris til jer:

 • Den har et display, som kan bruges i undervisningssammenhænge, der alternativt kan tilsluttes en ekstern skærm 
 • en kan tilsluttes computer og iOS-enheder og fungerer som et punktdisplay
 • Den leveres som standard med Polaris Office Suite
 • Man kan ikke indsætte sim-kort, så den kan kun være på wifi
 • Af særlige funktioner kan nævnes: NFC, IR, Bluetooth 4,2, 13 MP kamera, HDMI, USB 2 og 3, trådløs opladning, 17 timers batterilevetid og kan bruges til Google Docs' 
 • Den vejer under 1 kg
 • Den har et touchpanel til Android-gestures, men den primære betjening er ligesom Braille Sense U2
 • Prisen er 5795$
 • Den bliver frigivet til salg til maj

OrCam MyEye

Bryan Wolynski fra OrCam Technologies viste Orcam MyEye, som består af et kamera med højttaler, der sættes på brugerens brille og en styreenhed. Den kan styres med håndbevægelse. Hvis man peger på en tekst, så bliver den læst op, både trykte tekster og skærmtekster. Den kan også genkende ansigter og objekter - man kan lagre 100 ansigter og 150 objekter. Bryan fortalte, at næste generation af OrCam skulle kunne genkende stregkoder, busnumre, steder og farver.

Informationer om OrCam MyEye:

 • Den kræver ikke internetadgang og tekstgenkendelse mv. sker fra styreenheden
 • Den er ikke kommet på dansk endnu
 • Prisen er 3500$ inkl. træning i at bruge den
 • OrCam fås også i en readerversion til 2500$ (den kan kun lave tekstgenkendelse)

Se en demonstration af OrCam MyEye 

 

 

Send en kommentar:

entryid
blogid
proved

Din kommentar bliver synlig efter godkendelse

 

Blogger

Kenneth Hartmann

Kenneth Hartmann er IKT-konsulent på IBOS.

RSS Feed

Få alle blogindlæg som RSS Feed her

Logo af Københavns Kommune