Nyt fra CSUN i San Diego dag 1

Foto af konferencemappe og navneskilt fra CSUN konferencen i San Diego

Her kommer lidt frisk viden, links, inspiration og tanker fra de oplæg vi har været til i dag på CSUN 2017– Assistive Technology Conference i San Diego.

Wayfinding for blinde og svagsynede

Hvilke medier egner sig til wayfinding for mennesker med synsnedsættelse?
Det havde Joe Cioffi, grundlægger af appen ClickAndGo mange interessante tanker om. Hans konklusion var, at mennesker er forskellige, også blinde og svagsynede, så derfor skal der være mange forskellige løsninger. Løsninger der dækker alt fra taktile kort, til svagsynskort med stor kontrast, til mere teknologiske løsninger, som anvendelse af iBeacons. Han benytter selv iBeacon-teknologi til appen ClikAndGo.

Helt kort så er ClickAndGo en app, der har målet at skabe uafhængig mobilitet for alle. Den fungerer lidt ligesom rejseplanen, her vælger man bare hvilken indgang på stationen man vil tage, og hvor på stationen man skal hen, eksempelvis spor nummer, kiosk mv. Appen giver derefter en rutevejledning, der ikke er autogeneret, men lavet af rigtige mennesker, der har gået ruten og tilføjet relevante oplysninger om eks. underlag mm. Appen dækker kun et begrænset område, eksempelvis har Joe Cioffi fokuseret appen på en togstation i Washington DC. Joe fokuserede generelt i oplægget på at løsningerne skulle være tilgængelige for alle, også til mennesker der ikke har en smartphone.

Læs mere om appen ClickAndGo her

Synstolkning af online videoer

Hvordan kan man nemmere og billigere synstolke online video?
Terrill Thompson fra Washington Universitet delte deres overvejelser om at gøre videoer tilgængelige med synstolkning. Universitetet har et omfattende bibliotek af videoer, hele 57 YouTube-kanaler, hvor der er 2000 videoer og 430 timers programmer, og hvor mere end 18 af videoerne har over 100000 views! Derudover har de 58370 undervisningsvideoer liggende i Panopto-systemet, som er en platform, hvor universiteter og virksomheder, nemt kan optage, streame og dele videoer.
Terrill fortalte, at det er meget kostbart at synstolke ala DR, men at der findes andre alternativer, som de har testet, herunder crowdsourcet synstolkning, hvor tolkeopgaven bliver lagt ud til frivillige. Han var opmærksom på, at kvaliteten af synstolkningen afhænger af, hvilken metode man vælger. Deres bud på den mest realistiske løsning rent økonomisk og tidsmæssigt var, at man tilføjer tekst til videoen, som talesyntesen kan finde og læse op.

Interaktive simuleringer til naturvidenskab og matematik.

Emily Moore fra University of Colorado og Boulder arbejder til daglig med interaktive simuleringer til undervisning og indlæring af videnskab. I dag viste hun eksempler på, hvordan de arbejder med at gøre deres simuleringer tilgængelige ved brug af tastaturinput og lydoutput vha. JAWS, NVDA og VoiceOver til Mac.
Du kan se PHETs simuleringer her og se en video om PHET's arbejde med at gøre simuleringerne tilgængelige her.

Nyt om den gratis skærmlæser NVDA (Non-visual Desktop Access)

Først og fremmest var det ret gennemført, at oplægget ikke tog udgangspunkt i et PowerPoint-show. Oplægget var udelukkende talebåret krydret med en gennemgang af nyheder på NVDA med talesyntese. På den måde var det hele tilgængeligt for blinde. Nyhederne omhandlede bl.a. et nyt samarbejde med Kindle om oplæsning af e-bøger vha. navigation med kvik-taster, udvikling af træningsmoduler til basis og avanceret brug af Word. Trænings-modulerne er, i modsætning til NVDA, ikke gratis. Træningsmodulerne findes som e-tekster, ePub, Word og Kindle.

Nyheder i næste version af NVDA er bl.a. automatisk skift af talesyntesesprog, optimering til Windows Edge browser, lydgengivelse af grafiske elementer på skærmen, autodetektion af punktdisplays, navigation i Google Docs og brug af integrerede stemmer i Windows 10.

Læs mere om NVDA her

Hvilken font er bedst?

Det er der ikke et entydigt svar på ifølge Gareth Ford Williams, leder af tilgængelighed hos BBC, der slog fast, at der ikke findes én bedste font. Derimod findes der fonte til forskellige behov. Gareth beskrev bl.a. at fonter uden seriffer var bedst til folk, der staver og læser bogstav for bogstav som eks. børn og mennesker med læsevanskeligheder, mens fonte med seriffer var bedst til rutinerede læsere, der aflæser ordbilleder.

Tryk på dette link for at se denne fantastiske visualisering af forskellige aspekter ved en font.

Gør daglig levevis nemmere med bluetooth-enheder til iPhone.

Under sporet Independent Living præsenterede Jule Ann Liebermann fra Pennsylvania´s Initiative on Assistive Technology sine erfaringer med forskellige bluetooth-enheder. Tilgængelige apps sat sammen med enheder, gør det muligt for mennesker med blindhed at udføre daglige opgaver gennem deres iPhone.

Hun præsenterede følgende enheder:

Aftershokz: Høretelefoner der giver lyd via knoglen foran øregangen, så ørene er fri til orientering.  Læs mere om aftershokz på dette link

TCL Pulse: En enhed på størrelse med en cookie, som med tilhørende app kan bruges som vækkeur enten med lyd eller vibrationer. Jule Ann brugte den som en "lydløs" alarm ved at lægge den i pudebetrækket, så hun vågnede af vibrationerne. Kan også bruges som nedtællingsalarm. Du kan læse mere om TCL Pulse på dette link 

iGrill2 Pro: Et stegetermometer, der kan bruges med VoiceOver. Se mere om iGrill2 Pro på dette link

Instant pot: En trykkoger, hvor en alarm lyder, hvis låget ikke er sat korrekt på. Se mere om instant pot på dette link

 

Vi glæder os til at fortæller mere om dag 2 på CSUN i morgen.

 

 

Send en kommentar:

entryid
blogid
proved

Din kommentar bliver synlig efter godkendelse

 

Blogger

Kenneth Hartmann

Kenneth Hartmann er IKT-konsulent på IBOS.

RSS Feed

Få alle blogindlæg som RSS Feed her

Logo af Københavns Kommune