LED-lys giver nye muligheder


Min kollega, IBOS’ ergoterapeut Rikke Korsholm, har fået lov til at låne IKT-bloggen. Hun har gode nyheder om lys:

Det er blevet nemmere at få lige præcis det lys, man har brug for til læsning og nærarbejde. Især for mennesker med svagsyn kan de nye muligheder være en stor hjælp, fordi man ofte har behov for, at lyset er meget nøjagtigt tilpasset den enkeltes behov for farve og styrke.

Der er mindst to firmaer, der producerer LED-pærer, som kan noget helt særligt. En kan for eksempel lyse i ikke mindre en 16 millioner forskellige farver. Det er firmaet Philips' pære, Hue – hvilket ret oplagt betyder ’nuance’.

Hjælp ved øjediagnoser

Hvis man spørger en person med keratoconus (en sygdom, som gør hornhinden tyndere ind mod midten af øjet, red.), med særligt lysbehov, så tror jeg, det har en stor betydning. Og det glæder også mange andre øjendiagnoser, at de vil have gavn af tilpasset lys

Hue styrer man via sit trådløse WiFi-netværk ved hjælp af enten en fjernbetjening eller via en app til en smartphone. Man skal altså have både en smartphone og trådløst internet der, hvor man vil bruge denne pære.

Pæren og den trådløse styring giver mulighed for at ændre både farve, styrke og stemning for eksempel fra almindeligt hverdagslys til hyggeligt eller festligt lys.

Leg med lys

Hver pære svarer til 600 lumen/50 W og kan leve i op til 15.000 timer eller 15 års levetid, hvis den bruges tre timer pr. dag. I de hvide farvenuancer kan pæren lyse mellem 2.000 kelvin og 6.500 kelvin. Den spænder altså bredt fra en meget varm lysfarve til en meget kold dagslysblå.

Farvegengivelsen er cirka 80 Ra. Pæren kan bruges i store fatninger (E27), som er almindelige lampefatninger. Der findes også en Hue Lux-pære, som kan dæmpes, og som har en fast, varm, hvid farvetemperatur på 2.700 kelvin, hvilket svarer til en glødepære.

Et startsæt med 3 pærer og en tilslutningsenhed koster kr. 1.500. Fjernbetjening koster kr. 450.

Læs mere om Philips’ Hue på dette link.

Mange slags hvid

En anden mulighed er MySun. Den er mere simpel, da den koncentrerer sig om hvidt lys, hvor den kan reguleres i farve og styrke fra varm til kold hvid (3.000-6.000 kelvin).

MySun-pærer kan sættes i grupper af fire, og de styres med en fjernbetjening. Man har altså ikke brug for hverken smartphone eller WiFi.

Farvegengivelsen er cirka 80 Ra. Pæren kan bruges i store fatninger (E27), som er almindelige lampefatninger.

Et startsæt med en pære og en fjernbetjening koster kr. 400. Ekstra pærer koster kr. 350.

Læs mere om MySuns LED-pærer på dette link.

Få mere at vide

Du kan læse mere om lys og få overblik over forskellige lyskilder i Energistyrelsens publi-kation ’Guide til nyt lys’ fra 2012. Download ’Guide til nyt lys’ på dette link.

Du er også velkommen til at ringe til mig eller min kollega, hvis du har spørgsmål om Philips’ eller MySuns LED-pærer eller om lys i det hele taget. Vores telefonnumre er:

Rikke Korsholm, ergoterapeut: 39 45 23 01
Marie Jedig, ergoterapeut: 39 45 23 09

Send en kommentar:

entryid
blogid
proved

Din kommentar bliver synlig efter godkendelse

 
Logo af Københavns Kommune