Kan de elektroniske lupper bruges i supermarkedet?

Elektronisk skilt på hylde i supermarked

Elektroniske lupper kan bruges til aflæsning af supermarkedets digitale skilte, men det er ikke besværet værd, mener vores tester.

 

Mange svagsynede har problemer med at aflæse de digitale skilte, som efterhånden pryder mange supermarkeders hylder. Skiltene har dårlig kontrast og reflekterer lyset på en uheldig måde. Hvilke redskaber kan man tage i brug for at gøre det lettere at aflæse prisen? Lis Liedberg, pensionist og svagsynet, og ergoterapeut Rikke Korsholm har været i Føtex på Østerbro i København for at teste 5 elektroniske lupper og en iPhone. Lupperne var følgende: Pebble HD, Candy 4 HD, Schweizer eMag43, Compact 4HD og Ruby XL HD.

 

Der er flere faktorer, der afgør, om elektronisk forstørrelse kan gøre det lettere at læse de digitale skilte. De vigtigste er dog 1) om man oplever at se et tilstrækkeligt skarpt og stort billede af prisen og 2) om man vil gide at tage luppen eller telefonen med ud at handle, tænde den, finde fokus, forstørre, evt. tage billede, og slukke.

 

Lad os starte med min iPhone 5. Billedet bliver meget skarpt, hvis man husker at holde kameraet i nogenlunde afstand til skiltet. Det kan godt betale sig at trykke en enkelt gang på skærmen, så billedet lysnes og kontrasten øges markant. Hvis man i forvejen har en nyere iPhone med godt kamera, er det en oplagt løsning at bruge den frem for at anskaffe sig en dyr og måske kompliceret lup.  

 

En elektronisk lup består ligesom en smartphone af et kamera og en skærm, men er speciallavet til svagsynede og er især velegnet til læsning på papir. Man kan forstørre skriften, øge kontraster og tage billeder. Vi testede de 5 medbragte lupper, som stort set kan det samme, men varierer i design, håndterbarhed og vægt.

Luppen Candy 4 HD viste sig særlig velegnet til formålet, da den har en manuel fokusknap, som gør, at den kan fokusere på afstand. Det er derfor den lup, der giver det skarpeste billede, når man bruger den håndholdt. Hvis man skal tage et billede, skal man dog have en rolig hånd for at undgå, at billedet bliver sløret. Det gælder samtlige lupper.

 

Pris-scanneren i Føtex var vi også et smut omkring. Det var desværre helt håbløst, både pga. den dårlige kontrast, det meget skinnende display, og fordi tallene skifter hurtigere, end man kan nå at finde fokus med en lup. Her foretrak vores testperson Lis fortsat at bruge sin håndholdte optiske lup med 6x forstørrelse.

 

Summa summarum: Elektroniske lupper kan godt bruges til aflæsning af de digitale skilte (ikke pris-scanneren), men man skal spørge sig selv, om det er besværet værd. Lis’ konklusion var, at hun også fremover vil foretrække sin lille håndholdte lup, når hun køber ind: ”Den (Candy, elektronisk lup) kan godt bruges, men jeg tror ikke, at jeg ville få taget den med”.

 

Rikke Korsholm, IBOS

Send en kommentar:

entryid
blogid
proved

Din kommentar bliver synlig efter godkendelse

 

Blogger

Rikke Korsholm

Rikke Korsholm er ergoterapeut på IBOS og arbejder med belysning og elektroniske hjælpemidler.

RSS Feed

Få alle blogindlæg som RSS Feed her

Logo af Københavns Kommune