iPad har stadig svært ved at hamle op med CCTV

billede tekst

Rikke Korsholm, der er ergoterapeut i IBOS’ specialrådgivning, har kigget nærmere på, om iPad faktisk kan bruges som CCTV.

Rigtig mange mennesker med synsnedsættelse har lommer og tasker fulde af smart teknologi og er konstant på udkig efter nye løsninger, som øger kvaliteten af hjemme- og arbejdslivet.

For eksempel er firmaet Apples iPad populær og meget hjælpsom i mange sammenhænge. En iPad har en udmærket kamera- og forstørrelsesfunktion og kan altså bruges til at gøre tekst og billede så stort, at mennesker med dårligt syn kan være med. Det bliver nemmere, hvis man bruger en holder til sin smartphone, så den kommer til at fungere som mini-CCTV.

Men spørgsmålet er stadig, om en iPad er en god erstatning for en elektronisk lup eller et dyrt og stort CCTV.

Praktisk og pæn holder

U See Tablet Magnifier er en holder til iPad, og den er et bud på, hvordan man kan bruge sin tablet som et alternativ til et CCTV.

Den består af en skråtstillet læseplade, hvor papiret med tekst eller billede skal ligge. Og en arm, som man spænder sin iPad fast på.

Holderen får et stort point for sit udseende. Den er holdt i et flot og enkelt design, som passer godt til de eksisterende tablets. Den er derfor ikke så skæmmende at have stående, som nogle oplever, at et CCTV kan være.

Ifølge producenten er den ligetil at sætte sammen og ”ready to use in 5 minutes.” Jeg kunne dog ikke finde ud af det, men det siger muligvis mere om mig end om produktet. Eller måske bare at der manglede en ordentlig manual.

Lille skærm

Når man har fået samlet U See Tablet Magnifier og monteret sin iPad, får man en passende højde og vinkel i forhold til teksten.

Der er dog flere områder, hvor denne løsning ikke kan hamle op med CCTV eller for den sags skyld en elektronisk lup.

Det første har mere med iPad’en end med holderen at gøre: iPad-skærmen er meget mindre end CCTV-skærmen, så den kan vise mindre tekst af gangen end et CCTV. Det betyder, at løsningen er bedst til mennesker, der ikke skal læse store mængder tekst og ikke er afhængig af stor forstørrelse og som derfor kan nøjes med en lille skærm. Den minder altså om en elektronisk lup på dette punkt.

Kamerafunktion eller app

Hvor tekst og billede står både roligt og knivskarpt ved brug af elektronisk lup eller CCTV, så er sagen en anden, hvis man bruger sin iPad.

Man kan vælge at bruge iPad’ens kamerafunktion. Billedet står rimeligt skarpt på min iPad 3 fra 2012 og jo nyere iPad, des skarpere vil billedet stå. Hvis man tænder lyset under U See Tablet Mgnifier-holderen bliver billedet endnu bedre.

Men når man bevæger iPaden hen over teksten, kommer den let ud af fokus, og så får man såkaldt ’efterslæb’, når man skal vente på, at iPad’en stiller skarpt igen. Det kan være irriterende. Efterslæbet er mindre, hvis man bruger CCTV eller elektronisk lup.

Det hjælper også at bruge app’en BrighterBigger. Med den kan man fravælge kontinuerligt autofokus. På den måde kommer der mere ro over billedet, men noget efterslæb er der nu stadig.

Mindre fleksibel

Som nævnt er holderen U See Tablet Magnifier lille i forhold til et CCTV. Men den er også mindre fleksibel.

Når man skal læse en side, skal man flytte selve iPad’en hen over papiret på læsepladen i stedet for at flytte læsepladen. Og man kan kun flytte iPaden til højre og venstre og ikke op og ned. Når man skal se længere oppe eller nede på papiret, skal man flytte selve papiret på læsepladen. Her bliver læsning altså mindre enkelt end ved brug af CCTV, som kan bevæges både op og ned og til højre og venstre.

Endnu en svaghed ved iPad-U See Tablet Magnifier-løsningen er, at man ved et stationært CCTV sidder mere hensigtsmæssigt rent ergonomisk. Men hvis det kun drejer sig om kortere tekster, gør det naturligvis ikke så meget.

God hvis du i forvejen har en iPad

Med en iPad i kombination med U See Tablet Magnifier-holderen kan man altså på nuværende tidspunkt ikke få samme kvalitet som med et CCTV.

Men der er to store fordele ved iPad-løsningen: Dels er den som nævnt meget mindre fysisk, og den kan nemt pakkes sammen og stilles væk.

Og dels er det en meget billigere løsning. Holderen koster cirka 2.000 kroner, og en iPad koster 3-5.000 kroner. Så er der rigtig langt op til de 20.000 kroner, som et CCTV koster.

Så hvis du kan nøjes med en lille skærm, ikke skal læse lange tekster og ikke generes af efterslæb – og hvis du oven i købet allerede har en iPad – så kan du overveje, om U See Tablet Magnifier-holderen er løsningen for dig.

Du kan læse mere om U See Tablet Magnifier (og købe den) på hjemmesiden hos producenten Therapy på dette link.  

Send en kommentar:

entryid
blogid
proved

Din kommentar bliver synlig efter godkendelse

 
Logo af Københavns Kommune