iBeaconteknologi: Hvad kan den bruges til?


iBeaconteknologien er en af de skinnende stjerner på gadgethimlen for tiden – og mange håber den også vil give bedre og nemmere navigationsmuligheder for personer med synsnedsættelse. Over sommeren har der været flere artikler i pressen om hvordan personer med synshandicap kan have gavn af den nye teknologi – den ene handlede om stedsspecifik information i San Franciscos lufthavn, det andet om navigation i Londons undergrundsbane. Begge steder er lokaliteter, hvor hjælp til at finde rundt eller vide hvor man er, vil være en stor hjælp.

Kort fortalt så er iBeacon en teknologi fra Apple, der benytter sig af små radiosendere (beacons) hvis signaler kan opfanges af apparater der anvender bluetooth – typisk smartphones og tablets. Beacons sender kun deres identifikationsoplysninger – det er modtageapparatet der omformer det til brugbar information. Selve batteriet og printpladen der udgør en beacon, fylder kun et par cm og skal have en skal eller kasse for at være beskyttet ved brug.

Teknologien bag iBeacons er beskrevet her på hhv dansk og engelsk, projektet fra San Francisco og Londons undergrundsbane.

På IBOS har vi eksperimenteret med beacons fra firmaet HeyBuy, men det kræver tid og mange systematiske tests af afdække området ordentligt, noget der er en stor udfordring at gøre alene. Derfor når vi nok hurtigere resultater med Living IT Labs iBeaconprojekt som vi med stor interesse deltager i. Pilotprojektet der løber fra november 14 til februar 15, skal afdække hvordan iBeaconteknologien bedst udnyttes af bl.a. personer med synsnedsættelse. Det vi har set indtil videre, virker meget lovende og vi glæder os til de næste trin.

Et spinn-off af iBeaconteknologien er, at der kommer mange ting der retter sig mod almindelige forbrugere og dagligdags problemer: F.eks. har jeg fået stillet en Pebble Bee til rådighed fra det danske firmae New Que. Pebble Bee er et beacon der kan kommunikere med en smartphone gennem en tilhørende app. Man kan f.eks. sætte en Pebble Bee i sin nøglering – hvis man har sin smartphone kan man ved hjælp af appen få nøgleringen til at give lyd og blinke, eller omvendt: har man sine nøgler kan man finde sin telefon. Den tilhørende app har dog nogle Voiceoverudfordringer med knapper uden navn, men hvis man navngiver dem selv kan man komme et godt stykke ad vejen. Indtil videre kræver appen dog seende hjælp til opstart.

Jeg venter mig også meget af Flic, et svensk produkt der er på vej. De laver ”knapper” man kan klistre på alt muligt og som man så kan tildele en fast funktion – igen i kombination med en smartphone. Det kunne være at ringe op til en bestemt person, spille musik, tænde for lyset, åbne døren, bestille pizza … De crowdsourcer under Indiegogo-platformen og begynder at sende bestilte knapper ud i marts 2015.

Send en kommentar:

entryid
blogid
proved

Din kommentar bliver synlig efter godkendelse

 

Blogger

Birgit Christensen

Birgit Christensen er IKT-konsulent og leder af hjælpemiddeludstillingen på IBOS.

RSS Feed

Få alle blogindlæg som RSS Feed her

Logo af Københavns Kommune