Har du husket at sætte dine solbriller til opladning?


Mørk, lys, mørk, lys - IBOS' nyindkøbte solbriller kan skifte farve i løbet af et splitsekund. 

Generer lyset dig? Sommeren er kommet til Danmark, og det skarpe sollys brager ned udenfor. Det kan være en udfordring for mennesker med synshandicap, der øger lysfølsomheden. Derfor har vi testet et par elektroniske solbriller, som lynhurtigt kan skifte farve, når man bevæger sig fra skygge til sol eller omvendt.

Som så megen teknologi er solbrillerne ikke udviklet til personer med synsnedsættelse, men oprindeligt til – og sammen med - den amerikanske hær. Men behovet for et lynhurtigt skift i glasfarve deles med mange mennesker, så den mode,l vi har købt, er lavet med tanke på cykelryttere. Til et cykelløb i høj fart kan det være fatalt, hvis rytteren blændes eller føler, han kører i mørke. Også mennesker med nedsat syn kan opleve skift mellem lys og mørke som ubehageligt. I den slags situationer har man brug for, at farveskiftet i en solbrille sker lynhurtigt, og her kommer de elektroniske briller ind i billedet. De bruger 0,1 sekund på skiftet, mens traditionelle farveskiftende solbriller bruger mere end et halvt minut. Brillerne kan betjenes manuelt med et tryk på en knap, men de fleste brugere vil nok indstille dem til det indbyggede automatiske farveskift.

Det er generelt et interessant produkt, vi har fået fingrene i. Træerne vokser dog ikke ind i himlen. En svagsynet kollega, der har testet solbrillerne et par uger, ønsker sig bl.a., at de kan blive endnu mørkere, og at de får mulighed for forskellige trin i farvestyrken. Han drømmer også om, at de får indbygget hovedtelefon i stil med boneconductor-teknologien - altså at lyden kan gå via vibrationer i kindbenet i stedet for gennem øret. Glaskvaliteten kunne være bedre, og brillerne måtte gerne være med polaroidfilter. Endelig kan man diskutere placeringen af lyssensoren, som ikke er optimal, hvis man f.eks. bærer kasket. 

Som overskriften antyder, kræver brillerne strøm. De oplades let via en USB-ledning til computeren eller til et stik. En fuld opladning tager et par timer og giver 70 timers brug.

Når alt dette er sagt, spår jeg, at markedet for elektroniske solbriller bliver stort de kommende år. Når fuldtseende deler interesse med personer med synsnedsættelse, hjælper det på udbredelsen af teknologien, og udviklingen går generelt stærkt. Firmaet bag brillerne har også allerede løftet sløret for, at næste version nok vil have indbygget gps. Vi kan knap vente.

Brillerne hedder Ctrl One og har denne engelsksprogede hjemmeside: Ctrl Eyewears hjemmeside

Brillerne koster for tiden 200 $ plus forsendelse og købes via dette link (bemærk at man også kan købe en clipon ... så man kan få sat sin egen brillestyrke indenunder). De bliver sendt fra USA og er således pålagt told og moms og toldbehandling, men efter min vurdering er de et hjælpemiddel til blinde, og som sådan bør man kunne købe dem uden afgifter. Spørg os på IBOS om den ordning, hvis du er interesseret. Her kan du købe brillerne på nettet

 

 

 

Send en kommentar:

entryid
blogid
proved

Din kommentar bliver synlig efter godkendelse

 

Blogger

Birgit Christensen

Birgit Christensen er IKT-konsulent og leder af hjælpemiddeludstillingen på IBOS.

RSS Feed

Få alle blogindlæg som RSS Feed her

Logo af Københavns Kommune