Brug ’Touch Bar’ på MacBook Pro sammen med tilgængelighedsfunktionerne ’Zoom’ og ’VoiceOver’

Billedet viser en Macbook Pro. Man kan se skærmen og det øverste af tastaturet, hvor ’Touch Bar’ er integreret.

Sæt dig foran en MacBook Pro. Nu skal du rette din opmærksomhed mod tastaturet. Øverst vil du se eller mærke et aflangt glasfelt med multi-touch, der er integreret i tastaturet: ’Touch Bar’. Det er en funktion, der har gjort min hverdag nemmere, da feltet har genvejstaster - side om side - med direkte adgang til de værktøjer, jeg bruger på computeren i det daglige. Feltet erstatter de funktionstaster, du kender fra den øverste række på dit tastatur (F1, F2 osv.) og giver i stedet mulighed for selv at sammensætte de genveje, man har brug for. Ret smart. Ekstra fedt er, at ’Touch Bar’ også kan bruges med ’Zoom’ og ’VoiceOver’. Det vil jeg naturligvis fortælle om i dette indlæg. For det har været en kæmpe hjælp for mange af de mennesker med nedsat syn, som jeg møder her på IBOS. Så nu giver jeg også tippet til jer. God læselyst!

Sådan fungerer ’Touch Bar’

Først vil jeg fortælle lidt om, hvordan det egentlig fungerer.

Feltet er også det, man kalder ’retina-touch-display’. ’Touch Bar’ har en fingeraftrykslæser, som sidder helt til højre på panelet. Her kan du tænde og slukke for funktionen. Selve ’tænd/sluk’-knappen kan svagt mærkes, ligesom en knap. Du skal slå ’Touch ID’ til i ’Systemindstillinger’ før du kan tænde for ’Touch Bar’. Resten af feltet er et touch-display, hvor man kan trykke på indholdet, som ligger i inddelte områder:

  • I området helt til venstre er der en system-knap – det vil typisk være ’Escape’-knappen.
  • Derefter er der et område med apps.
  • I området helt til højre er der et kontrolpanel, der indeholder lyd- og lysfunktioner og andre funktioner, du kender fra funktionstasterne. Som standard er kontrolpanelet ’sammenfoldet’ og kan udvides, så flere valgmuligheder kommer til syne. Helt til højre i kontrolpanelet kan man fx vælge en ”Siri”-knap.

Du bestemmer selv indholdet i din ’Touch Bar’, som du kan indstille i ’Systemindstillinger’. Her skal du vælge ’Tastatur’ og så kan du vælge, hvilket indhold du vil have i din ’Touch Bar’.

Hvis du vil have adgang til de gode gamle funktionstaster, så er det stadig muligt: Du kan holde ’fn’-tasten nede og derefter vil ’Touch Bar’ indeholde knapperne ’Esc’ og ’F1’-’F12’.

’Touch Bar’ og ’Zoom’

Du kan som nævnt bruge ’Zoom’ med ’Touch Bar’. Her bliver indholdet i ’Touch Bar’ forstørret, nederst på skærmen. Der bliver vist et ’sigtekorn’, der hvor du placerer din finger på ’Touch Bar’, så kan du følge med i, hvor du skal trykke.

’Zoom’-funktionerne for ’Touch Bar’ bliver indstillet samme sted som de andre ’Zoom’-indstillinger: Gå ind i ’Systemindstillinger’ og vælg ’Zoom’. Her slår du zoom på ’Touch Bar’ til.

’Touch Bar’ og ’VoiceOver’

Man kan også bruge ’Touch Bar’ med ’VoiceOver’. ’VoiceOver’ læser knapperne op og man kan aktivere en knap med et dobbelt tryk et tilfældigt sted på ’Touch Bar’ - Ligesom du kender fra iPhone. Man kan også bruge ’split-tryk’ ved at lade en finger søge efter en knap og trykke med en anden finger for at aktivere den. Du kan også bruge ’swipe’-bevægelser (højre/venstre) for at komme videre til næste eller forrige knap.

Hvis du skal ændre på for eksempel lydstyrken, skal du bruge en ’slider’. Med ’VoiceOver’ bruger man et dobbelt tryk, hvor det sidste tryk holdes nede på ’Touch Bar’ og derefter flytter du fingeren til højre for at skrue op og til venstre for at skrue ned. ’VoiceOver’ læser op for dig, hvad indstillingen er – om du skruer op eller ned.

Alt i alt: En spændende teknologi!

’Touch Bar’ er en spændende teknologi, der giver mulighed for, at de forskellige apps/programmer kan vise nogle vigtige funktioner på en hurtig og nem måde. Det er dog meget afhængigt af, om udviklerne har tænkt ’Touch Bar’ ind på en fornuftig måde, når de har udviklet deres app/program. Mange af Apples egne apps har integreret ’Touch Bar’ på en rigtig god måde.

Hvis jeg skal nævne nogle udfordringer, så vil problemet for mange være tabet af den taktile fornemmelse, som fysiske knapper jo giver. Derudover er det også dyrt at købe en Mac med ’Touch Bar’. Men sammen med pegefeltsstyring giver ’Touch Bar’ en måde at arbejde med MacOS som passer godt til en iPhone-bruger, der bruger ’VoiceOver’.

Du kan læse mere om tilgængelighed på ’Touch Bar’ på Apples hjemmeside ved at klikke på dette link

Send en kommentar:

entryid
blogid
proved

Din kommentar bliver synlig efter godkendelse

 

Blogger

Ole Guldberg

Ole Guldberg er IKT-konsulent på IBOS.

RSS Feed

Få alle blogindlæg som RSS Feed her

Logo af Københavns Kommune