Et skriftsprog giver frihed

Punktskrift

Du kan læse artiklen eller lytte til en podcast-version her: Et skriftsprog giver frihed

Punktskrift er et vigtigt redskab for mange mennesker med blindhed. Men punktskrift er under pres på grund af den teknologiske udvikling. Børge Andersen og Martin Enggaard har lært punktskrift som voksne. De bruger det begge dagligt og fortæller her, hvorfor de anbefaler andre at bruge krudt på at lære at få øjne på fingerspidserne.

Hvis man bliver født blind, lærer man punktskrift som en naturlig del af ens skolegang. Hvis man bliver blind som voksen, så kan man for eksempel lære det på et nyblinde-forløb hos Instituttet for Blinde og Svagsynede (IBOS). Men ikke alle lærer punktskrift, og ikke alle, der har lært punktskrift, holder det ved lige. Punktskrift er under pres på grund af den teknologiske udvikling. For eksempel kan iPhone og computeren tale. Det hedder talesyntese. Og det kan have flere konsekvenser. 

Hvis man ikke har et skriftsprog, er det svært at lære at stave. En talesyntese kan for eksempel ikke fortælle dig, at din kollega Dorthes navn staves med eller uden h. Derudover er der ting i hverdagen, der vil blive sværere – fx på studiet eller jobbet – og der vil være ting, man skal have hjælp til, som man ellers ville kunne klare selv.

Punktskrift, en hjælp til de små ting i hverdagen

42-årige Martin Enggaard fra Helsingør har mistet synet på grund af cancer i øjnene, og 59-årige Børge Andersen har mistet synet i forbindelse med diabetisk senkomplikation. De har begge været kursister på IBOS’ nyblinde-forløb, hvor de lærte punktskrift som henholdsvis 16-årig og 24-årig. 

Martin bruger det dagligt på sit arbejde:

- Jeg laver noter inden et møde, så jeg er godt forberedt og kan huske, hvad jeg skal sige. Hvis jeg skulle bruge lyd til et møde, så skal jeg lytte til mine lyd-noter samtidig med, at jeg lytter til, hvad der sker på mødet. Det kan ikke lade sig gøre. Man kan ikke virke koncentreret om, hvad de andre siger, samtidig med man skal lytte til egne noter. Der fungerer det perfekt med punktskrift. Du kan læse med fingrene og samtidig være opmærksom på, hvad der bliver sagt i lokalet. Hvis du sidder med høretelefoner på, så virker du også ukoncentreret og fraværende. Punktskrift er en mere diskret måde at skrive og læse noter på. 

Giver mulighed for at gå i dybden

Det handler dog ikke om udelukkende at bruge punktskrift. Faktisk er det en fordel for mange at kombinere punktskrift med talesyntese. Punktskrift kan give mulighed for at gå i dybden – detalje-læsning. Men hvis man skal læse meget – hurtigt – så er det en fordel med talesyntese. 

Børge fortæller, hvordan han kombinerer de to:

- Jeg bruger et punktdisplay i forbindelse med min computer.  Jeg synes for eksempel, det er en fordel, at kombinere skærmlæseren med at læse punkt, når man skal læse en tung faglig tekst. Jeg kan bedre fastholde koncentrationen, når jeg kombinerer det.

Martin bruger også begge dele:

- Jeg bruger både punkt og skærmlæser. Men meget opdelt. Punktskrift bruger jeg til småting, for eksempel noter. Talesyntesen bruger jeg til mails og længere tekster, der skal skrives eller læses. Jeg kan ikke læse punkt hurtigt nok til, jeg kan læse det ordentligt.

Gør dig selv en tjeneste og lær punktskrift

Både Martin og Børge har erfaret, at det kan være svært som voksen at lære punktskrift. Man skal lære at have øjne på fingerspidserne:

- Man kan føle, man er tilbage i børnehaveklassen. Det virker kompliceret i starten. Men det er ikke svært at lære, hvordan bogstaverne ser ud. Det svære er, når man skal læse flere linjer – holde fingrene på den samme linje og få ’det’ til at sidde i fingrene. Man skal træne en del, siger Børge:

- Jeg synes, man skal bruge den tid og det krudt det tager at lære punktskrift. Det giver en frihed. Ellers kræver det mere hjælp fra en, der kan se. For eksempel afmærkninger i hverdagen, såsom poser, du smider i fryseren. Der kan du bruge punkt til at afmærke poserne og det giver en frihed, at man selv kan tage dem op, og læse hvad det er, fortæller Børge og fortsætter:

- Det er også en fordel med punktskrift, hvis du skal læse et fremmedord. Hvis jeg lige kører fingerspidserne hen over, så kan jeg huske, hvordan det staves. Man fastholder evnen til at være god til at stave, når man også læser med fingrene.

Martin vil heller ikke undvære punktskrift:

- Punktskrift er et super supplement til talesyntesen - skærmlæseren. Som socialrådgiver er det vigtigt for mig, jeg kan have noter om en borger med til et møde med personen. Der kan det ikke nytte noget, at jeg sidder med høretelefoner på, for det vil signalere, at jeg er fraværende, og at jeg ikke hører, hvad borgeren siger. Det virker uprofessionelt. Og jeg synes også, det er vigtigt at kunne punktskrift til at afmærke ting derhjemme. For eksempel krydderier eller dvd-film. Små ting, hvor du kan sætte mærkat på. Det gør det utrolig meget lettere at navigere i hverdagen. Man behøver ikke lære at læse på normal hastighed. Men man gør sig selv en tjeneste, hvis man lærer punktskrift. Det gør en mere selvstændig.

Gode råd til hvordan kan bruge punktskrift til afmærkning i hverdagen

I folderen ’Punktskrift i hverdagen’ kan du få masser af gode råd og idéer til afmærkning. Du kan hente folderen på linket nedenfor.

Hent folderen 'Punktskrift i hverdagen'

Logo af Københavns Kommune