IBOS afprøver ny teknologi: iBeacons viser vej og giver nyttig viden

Foto af tre personer med mørke briller, der bliver instrueret i at bruge iBeacons af IBOS' IKT-konsulent, Birgit Christensen.

Små sendere kan fortælle om vejarbejde, et kunstværk eller indretningen af et kon-ferencecenter. iBeacons er inkluderende teknologi, som kan gøre hverdagen nem-mere og mere ligestillet for personer med synsnedsættelse.

iBeaconteknologien er en af de skinnende stjerner på ’gadgethimlen’ for tiden, og mange håber, at den også vil give bedre og nemmere navigationsmuligheder for personer med synsnedsættelse.

Nu er teknologien undersøgt og afprøvet på IBOS - Instituttet for Blinde og Svagsynede i samarbejde med Living IT Lab og Alexandra Instituttet, og ifølge IKT-konsulent på IBOS, Birgit Christensen, ser det lovende ud.

Kort fortalt så er iBeacon en teknologi fra Apple, der benytter sig af små radiosendere (beacons), hvis signaler kan opfanges af apparater der anvender bluetooth. I praksis vil det sige smartphones og tablets.

Man koder hver lille beacon, så den sender en eller anden relevant information til telefonen, som personen så får læst op. Det kan være om dagens menu i kantinen, om for eksempel vejarbejde lige rundt om hjørnet, eller om et kunstværk på mødelokalets væg, som bliver beskrevet til glæde for de mennesker, som ikke kan se det med deres egne øjne.

Afprøvet i praksis

Fredag den 1. juni var den store iBeacon-dag på IBOS. En lang række samarbejdspartnere var inviteret til præsentation og afprøvning af den app-prototype, som IBOS har udviklet sammen med Living IT Lab og Alexandra Instituttet.

App’en hedder 'Blinfo', og den giver automatisk information om en bygnings indretning til mennesker med blindhed eller svagt syn.

Deltagerne prøvede også den 'audio-beacon' prototype, som Alexandra Instituttet har ud-viklet, hvor brugeren via sin smartphone kan aktivere en lyd ved det sted, hun eller han ønsker at finde hen.

IBOS undersøger nu sammen med sine partnere, hvordan teknologien kan blive taget i brug i virkeligheden og hverdagen.

 

 

Logo af Københavns Kommune