En hård, men helt uundværlig rejse

Danni Lundgren

”Hvis du er synshandicappet og føler dig tabt på arbejdsmarkedet, så skal du tage kontakt til IBOS. Du kommer aldrig at fortryde det! Og det vil ændre din selvopfattelse totalt.” Sådan skriver 26-årige Danni Lundgren, der efter et forløb på IBOS har fået mod på tilværelsen – og fodfæste på arbejdsmarkedet.

Nedenstående artikel er skrevet af Danni Lundgren, der er tidligere kursist på IBOS. IBOS har også været forbi Danni og fået en snak om arbejdsmarkedforløbet. Lyt med i en podcast-version her: En hård, men helt uundværlig rejse

Foråret 2015. Jeg følte, jeg var i en håbløs situation: En situation uden mulighed for at få et arbejde. Hvad kunne jeg gøre, som jeg ikke allerede havde prøvet? Jeg kom i tanke om, at jeg havde hørt om Instituttet for Blinde og Svagsynede - IBOS, der har tilbud med fokus på at komme på arbejdsmarkedet. Jeg tog kontakt. Og det blev starten på en hård, men helt uundværlig rejse.

Erkend synsnedsættelsens betydning

På min rejse har der været flere vigtige fokusområder. Blandt andet hvilken betydning synsnedsættelsen har i forhold til, hvad jeg kan tilbyde på arbejdsmarkedet. 

Da jeg startede var jeg optimistisk: ”Det skal jeg nok klare!” og ”Det går nok udmærket”. Det var helt almindelige udtalelser fra mig, når jeg talte om de arbejdsopgaver, som jeg ville ud og løse på arbejdsmarkedet. Jeg tænkte bare ikke på, hvordan andre opfattede mig. Arbejdsmarkedkonsulenterne havde fokus på, at jeg skulle reflektere over, hvordan andre opfattede mig i forhold til, hvordan jeg opfattede mig selv. Og det må siges at være noget af en personlig omvæltning. Et af mine store problemer var nemlig at indse, at mit synshandicap satte begrænsninger - også i situationer, som jeg selv mente, at jeg havde helt styr på. 

Mine vaner og handlinger i forskellige situationer hænger fuldstændigt sammen med de begrænsninger, mit syn sætter for mig, og det er jeg kommet et godt stykke videre med at blive mere bevidst om.

Social kontakt og bedre humør

Rejsen har også taget mig en tur forbi et fokus på det sociale.

Jeg har aldrig haft et stort selvværd, og det har resulteret i, at jeg virker meget indelukket og er meget tilbageholdende. Det hele er afspejlet i min personlighed, og det har personalet på IBOS virkelig hjulpet mig med at tage fat på. Det har været rigtigt hårdt, men også en befrielse. Det har givet mig modet til at skabe flere situationer, hvor jeg kommer i snak med andre, og får en positiv oplevelse ud af det. 

Ikke at jeg nu er decideret udadvendt, men jeg er kommet længere, end da jeg startede på forløbet. Jeg er blevet meget gladere for mig selv, og jeg har fået mod på tilværelsen. Jeg er dybt taknemmelig for det, og det betyder mere, end jeg kan beskrive.

Virksomhedspraktik, job med løntilskud og fast job

Fra august til september 2015 var jeg i min første virksomhedspraktik, hvor jeg arbejdede med at tage mere kontakt til andre. Det var en kæmpe succesoplevelse. Jeg prøvede en masse forskellige opgaver, og praktikken gav mig en del at tænke over. Derefter fandt arbejdsmarkedkonsulenterne endnu en praktikplads til mig. Denne gang som it-supporter. Det er endt med, at jeg har været i virksomhedspraktik fra november til december 2015, hvorefter jeg kom i løntilskudsjob. Løntilskuddet blev til et fast job. Det er simpelthen en drøm, og det havde aldrig lykkedes uden forløbet hos IBOS.

Et godt råd fra mig er derfor: Hvis du er synshandicappet og føler dig tabt på arbejdsmarkedet, så skal du tage kontakt til IBOS. Du kommer aldrig at fortryde det! Og det vil ændre din selvopfattelse totalt. Hvis du er fagperson og møder mennesker med synshandicap, der føler sig tabt på arbejdsmarkedet, så fortæl dem om IBOS’ arbejdsmarkedforløb.

Læs mere om IBOS' arbejdsmarkedsforløb

Logo af Københavns Kommune