4 tips til kulturelle lydoplevelser

Podcast-ikon

Der er masser af skønne kulturelle oplevelser, der venter på at blive oplevet – teater, kunst, musik, sang i kor, restaurantbesøg med venner og familie og meget mere. Her er 4 tips til kulturelle lydoplevelser.

1. Lyt til podcasts

Podcast er et medie, hvor mennesker med syn og mennesker med synshandicap kan mødes på lige fod om den samme oplevelse. Og mulighederne er mange. Du kan tage en tur i podcast-biograf – der er poppet flere podcast-biografer op, og der er løbende podcast-events, hvor man kan mødes om at lytte til en spændende podcast sammen med andre. For eksempel inviterer Københavns Radiobiograf til radiolytning i Gloria Biograf en om måneden. Og de holder en radiofestival i fire dage med danske og internationale radioskabere, masterclasses, debat og selvfølgelig også en masse podcastlytning. 
Der er også adskillige podcast-apps, der byder på gratis danske podcasts med nyheder, spændende kulturprogrammer og meget mere. For eksempel fra Politiken, DR og Radio24Syv.

2. Hør nyhederne i lydaviser

De fleste kommuner har lydaviser med indlæste nyheder, som du kan få tilsendt på en cd-rom. Dansk Blindesamfund (DBS) har lavet en oversigt over lydaviser. Vi kan også glæde os over, at DBS er ved at udvikle en lydavis-app. Her vil man kunne få direkte adgang til nyheder og således ikke vente på, de kommer med posten.

Du kan også få nyheder hos nogle af de store aviser i en lydversion. Programmet 'Radio Information' er et gratis program fra Dagbladet Information, der udkommer hver lørdag. Her kommer skribenterne bag ugens artikler i studiet.

Zetland og Weekendavisen indtaler deres artikler, og det er således muligt at få artiklerne læst op. Det kræver dog, du har abonnement. Zetland har en app, hvor du kan lytte til artiklerne – ligesom du også kan hente dem på deres hjemmeside – og Weekendavisens lydudgave kan hentes på lydavisen.dk.

3. Få indblik i ny dansk litteratur

Jyllands-Posten har et ugentligt podcast-magasin om dansk litteratur, der hedder ’Frøkjær og forfatterne’. Her taler Cecilie Frøkjær med bogaktuelle forfattere. Her kan du få inspiration til, hvilken lydbog du skal have fat i næste gang.

Klik på linket for at komme til Jyllands-Postens podcast-magasin

4. Tag en tur i biografen

Det er altid hyggeligt med en tur i biografen. På Det danske filminstituts hjemmeside, kan du holde øje med, hvilke film, der kommer med synstolkning. 

Du skal hente app’en ’MovieReading’ til din smartphone eller tablet. Her får du synstolkningen. Altså en beskrivelse af filmens billedside mens du oplever lydsiden. Hvis du er stærk i flere sprog, fx svensk, norsk eller engelsk, så er udvalget naturligvis større. 

Søg på ’MovieReading’ i Apps Store eller Google Play.

Logo af Københavns Kommune