Du bliver en bedre lytter, når du ikke har noget syn

Foto af Frederik Haslund, der sidder foran en skærm og arbejder

25-årige Frederik Haslund mistede synet i løbet af sin uddannelse. Det gav ham særlige udfordringer med at finde en plads på arbejdsmarkedet, men i dag har han fast arbejde på ordinære vilkår. Et unikt samarbejde mellem IBOS og den socialøkonomiske virksomhed All Ears viser, at det kan lade sig gøre at skabe beskæftigelse for mennesker med synshandicap.


Når man træder ind af døren hos All Ears i Høje Taastrup, ligner virksomheden ethvert andet callcenter. Et åbent kontorlandskab med lavmeldt tale fra koncentrerede medarbejdere med headset foran hver sin skærm. De summende stemmer afslører, at her ringes ud på vegne af kunder som Læger uden grænser, Diabetesforeningen eller Niels Brock, der alle bruger All Ears Telemarketing, når de skal i kontakt med medlemmer eller booke møder.

En af de nyere ansatte er 25-årige Frederik Haslund. Han har et alvorligt synshandicap, men har fundet fast arbejde hos All Ears efter en periode som ledig. Det er han ikke alene om. 19 ud af 32 ansatte hos All Ears har et synshandicap, og All Ears' mange-årige direktør, Connie Hasemann, har modtaget den prestigefyldte Oslo Business for Peace Award - også kaldet 'Erhvervslivets Nobelpris' - for sin indsats for at skabe beskæftigelsesmuligheder for mennesker, som oplever en række særlige barrierer for at få en stabil tilknytning til arbejdsmarkedet.

Rekrutteringen og et særligt uddannelsesprogram foregår i samarbejde med Instituttet for Blinde og Svagsynede, blandt andet som en del af det 12-ugers afklaringsforløb 'På vej mod job', som starter nye hold til marts.

Samme vilkår som seende kolleger

Frederik Haslunds syn blev markant forværret under hans uddannelse til markedsføringsøkonom. Det gjorde det vanskeligt for ham at få fodfæste på arbejdsmarkedet:

"Det føltes uoverskueligt at skulle i gang med at søge job. Jeg vidste ikke, hvad der eksisterede af muligheder, og jeg var temmelig modløs. Jeg var gået fra et godt syn til næsten intet at kunne se, så jeg fokuserede på alt det, jeg ikke længere kunne, og alle de fremtidsplaner, jeg måtte opgive," fortæller Frederik Haslund i en pause mellem dagens mange opkald.

Gennem sin kommune fik Frederik Haslund som ledig kendskab til All Ears og blev ansat som en del af Isbryderordningen, der giver nyuddannede personer med handicap mulighed for at få erhvervserfaring inden deres fag. Det gav plads til sideløbende med arbejdet at modtage undervisning i blandt andet synskompenserende hjælpemidler gennem All Ears' uddannelsesprogram All Ears Academy. Samtidig fik han tilknyttet en mentor, som kunne give sparring og feedback. I dag arbejder han i virksomheden på samme vilkår som sine seende kolleger.

"Jeg kan det samme som alle andre herude, for jeg har fået de rette hjælpemidler og teknikker," siger Frederik Haslund, som føler, han er landet på rette hylde.

"Jeg er udadvendt, og jeg kan lide at tale med folk, så jobbet passer godt til min personlighed. Samtidig betyder det meget for mig, at jeg kan gå på arbejde og være en del af samfundet. Det føles godt."

Bedre samtaler uden syn

Når man spørger Connie Hasemann om opskriften på at få flere mennesker med funktionsnedsættelser ind på arbejdsmarkedet, giver hun flere bud på All Ears' succes:

"Forudsætningen for, at vi overhovedet kan ansætte medarbejdere, er, at vi er i stand til at skabe en sund forretning. Vi har 70 procent af vores omsætning på vores opgaveløsning, og vores kunder vælger os, fordi vi leverer god telemarketing til den rigtige pris."

Som en del af profileringen af All Ears har virksomheden i lighed med Specialisterne i Ballerup, der ansætter mennesker med autismespektrumforstyrrelser, sat fokus på de ressourcer, som er særlige for mennesker med synshandicap. All Ears' logo er to ører, og det er ikke tilfældigt:

"Vi kan levere en høj kvalitet, fordi vores medarbejdere er voksne mennesker, som er lyttende og nærværende. Det er de blandt andet, fordi du bliver en bedre lytter, når du ikke har noget syn - og det skaber bedre samtaler," siger Connie Hasemann.

Den gode forretning går hånd i hånd med viden om synskompensation og en fokuseret tilgang til opgaven med at rekruttere mennesker med synshandicap.

"Vores medarbejdere er forskellige. De har forskellige øjendiagnoser, og nogle har aldrig kunnet se, mens andre har mistet synet i en moden alder. Nogle er nye på arbejdsmarkedet, og andre har arbejdet i 20 år med noget helt andet, før de kom her. Uanset hvilke vilkår der er tale om, er det vores erfaring, at det er vigtigt at have fokus på mulighederne og støtte den enkelte i at se mulighederne frem for begrænsningerne."

De gemte ressourcer

Som noget helt særligt samarbejder All Ears med Instituttet for blinde og svagsynede (IBOS). IBOS, som udbyder specialrådgivning om job og uddannelse og flere arbejdsmarkedsforløb, visiterer blandt andet borgere til 'På vej mod job', et 12-ugers afklaringsforløb og en erhvervsuddannelse inden for salg og kundeservice. Forløbet finder sted hos All Ears, da det erfaringsmæssigt har stor betydning, at arbejdsevnen trænes i et aktivt erhvervsmiljø. Det højtspecialiserede forløb er en stor succes, for her får deltagerne mulighed for at spejle sig i andre, som er lykkedes med at skabe et velfungerende arbejdsliv med et synshandicap, og opleve, at det kan lade sig gøre.

"Det er unikt, at en stor offentlig institution som IBOS samarbejder med en lille socialøkonomisk virksomhed," siger Connie Hasemann om samarbejdet, som hun drømmer om at udbygge.

På Instituttet for Blinde og Svagsynede (IBOS) gengælder centerchef Anne Kristine Grosbøll den positive beskrivelse af samarbejdet:

"De borgere, vi sender ud til All Ears, får altid et stort udbytte. Nogle ender med en fast ansættelse på ordinære vilkår, og så klapper vi naturligvis ekstra højt, men det er ikke succeskriteriet for alle forløb. Det kan også være noget så basalt som at give unge mennesker uden syn en større forståelse for arbejdslivet. Mange af de unge, vi møder på IBOS, har på grund af deres synshandicap ikke haft mulighed for at passe et fritidsjob eller komme i praktik. De kommer tættere på arbejdsmarkedet igennem et forløb i et erhvervsmiljø som All Ears."

Connie Hasemann er enig, og peger endelig på, at samarbejdet er med til at skabe ny specialiseret viden.

"Vi har igennem en årrække udviklet og beskrevet, hvordan vi sammen flytter mennesker, og vi har vist, at der er et stort potentiale i at finde de gemte ressourcer. Det er en viden, der kan bruges man-ge steder i samfundet."

Det højtspecialiserede afklarings- og opkvalificeringsforløbet 'På vej mod job' starter nyt hold 15. marts 2017. Læs mere her.

Logo af Københavns Kommune