5 gode råd til dig med synshandicap og lyst til udveksling

Foto af Frederik Gylling

Frederik Gylling tog, som en del af sin uddannelse på VIA University i Aarhus, på udveksling i Berlin. Det har givet ham et internationalt netværk, masser af gode oplevelser, sprogkundskaber og et job i Tyskland. Vi har bedt Frederik Gylling om hans bedste råd til dig, der har mod på at studere eller arbejde i udlandet.


Tekst: Frederik Gylling

1. Struktureret, men positiv ignorance

Vi synshandicappede lægger ofte mange ressourcer i forberedelsen. Et fedt udvekslingsophold kan drukne i forarbejde, og derved synes uoverskueligt. Kig på det en smule hver uge, men lad ikke forberedelserne tage overhånd. Man kan alligevel ikke forberede sig på det hele. Hav en portion positiv ignorance – det skal nok gå alt sammen. Det er gået godt for mange før dig. Skriv alle praktiske udfordringer ned – fra de store besværlige, til de små lavpraktiske. Du vil nok opdage, at der egentlig ikke er så meget, der kan gå rigtig galt, når det kommer til stykket. Start med de letteste og find løsninger. Hvis du ikke selv kan finde løsninger på de sværeste udfordringer, så spørg om hjælp. 

2. Glem kassen derhjemme

Vi bliver alle sat i kasser – nogle passer bedre end andre. Et udvekslingsophold er din chance for at prøve dit ’fit’ i en ny kasse af. Hvem synes du er cool? Hvilke interesser, subkulturer eller aktiviteter kunne du godt tænke dig at prøve kræfter med? Udveksling er din mulighed for at udfordre din selvforståelse.

3. Situationsbestemt venskab

På et udlandsophold vil du ofte befinde dig i et mangfoldigt miljø. En blandet landhandel af kulturer, interesser, filosofier, værdier og overbevisninger. Alle er på udebane. I er alle i samme båd. Søg fælleskabet. Socialiser ikke med dem, der ligner dine venner derhjemme. Vær sammen med dem, der kan udfordre dit menneskesyn og inspirere dig. Lige meget hvor forskellige, I er, har I det tilfælles, at I har modet til at udveksle.

4. Tag udfordringerne op

Udfordringer er noget, vi synshandicappet spiser til morgenmad. “Det er besværligt nok, at studere herhjemme, hvorfor udveksle – og gøre det mere besværligt?”, vil mange spørge. Kort sagt, fordi der er en enorm værdi i at overkomme udfordringer. Udfordringer er subjektive, derfor er man selv herre over, hvor besværligt det er. Udveksling skabte for mig et helt nyt perspektiv på udfordringer – jeg fik appetit på flere.

5. Skab sejre og succeser

Måske er det kliché, men det er yderst vigtigt. Sæt nogle delmål, giv dig selv små udfordringer. Gør dit bedste for at motivere dig selv. Invester i sund mad, søvn, sport, sjov og kærlighed. Opnå dine delmål, og overvind dine udfordringer – og vigtigst af alt, husk at fejre dine successer!

Logo af Københavns Kommune