TOPPOST TIL IBOS

foto af Instituttets chef Klaus Høm, der er ny nordisk repræsentant i ICVIE
.

Instituttets chef blev i juni 2013 valgt som ny repræsentant for de nordiske og baltiske lande i ICEVI, en paraplyorganisation for rehabiliteringsinstitutioner på synsområdet i mere end 140 lande.

Dermed har IBOS i de kommende fire år fået et vigtigt talerør, der især skal bruges til at arbejde for bedre jobmuligheder og større tilgængelighed for mennesker med nedsat syn eller blindhed.

"Det er to væsentlige emner, som jeg vil arbejde for, at ICEVI tager op. Det er desværre ikke kun Danmark, som har en katastrofal lav beskæftigelse blandt blinde og svagsynede, så vi skal lære af hinandens erfaringer og dokumentation for, at man godt kan støtte og uddanne mennesker med et synshandicap til at få en plads på arbejdsmarkedet,” siger Klaus Høm.

Hans anden mærkesag i ICEVI bliver kampen for fortsat tilgængelighed på it-området. Med programmer som Jaws og Zoomtext kan blinde og svagsynede arbejde på computere ligesom seende, ligesom en række nye apps, tablets og smartphones er gjort tilgængelige for mennesker med et synshandicap. For nylig har firmaer som Amazon og Sony dog slået skår i den positive udvikling ved at bede de amerikanske myndigheder om tilladelse til ikke at gøre deres nye e-bogslæsere tilgængelige.

”Vi er nødt til at forklare virksomhederne, at det har negative konsekvenser for blindes adgang til uddannelse og arbejde. Men eksemplet viser også, at Danmark og EU kunne lære af, at det i USA er lovbestemt, at en række produkter skal være tilgængelige. Det ville have enorm praktisk og holdningsmæssig betydning, hvis man var forpligtet til at tænke tilgængelighed ind i politiske beslutninger akkurat, som man i dag skal vurdere beslutningerne i forhold til økonomi og miljømæssige konsekvenser,” siger Klaus Høm.
 
ICEVI blev stiftet i 1952 og har konsultativ status til FN og WHO og er rådgiver for Verdensbanken.
Logo af Københavns Kommune