TO DAGE MED HJÆLPEMIDLER

Foto af nysgerrige besøgende foran IBOS' stand på IKT Messe og Konference 2013

”Knap, knap, knap,” gentager den syntetiske stemme på iPad’ens VoiceOver-funktion, da Instituttets IKT-konsulent Kenneth Hartmann demonstrerer, hvordan blinde og svagsynede blot får en intetsigende besked, når en app ikke er tilgængelig.
    
Det er en underviser på SOSU-skolen i Silkeborg, der spørger, hvad tilgængelighed egentlig betyder, for hun er ligesom 1000 andre fagfolk, forhandlere og brugere taget til årets IKT Messe og Konference. Målet er at blive klogere på, hvilke teknologiske hjælpemidler der findes, og hvordan de bruges bedst til mennesker med nedsat syn, hørelse, ordblindhed, hjerneskade eller andre funktions-nedsættelser, som forhindrer dem i at kommunikere på vanlig vis.
    
Kenneth Hartmann finder en anden app på touchskærmen, der virker langt bedre. ”Rejseplanen”, lyder det nu med tydelig indikation på, hvad fingrene har fat i.

”Men hvordan skal jeg kunne følge med i, hvad der virker af alle de nye apps?” spørger SOSU-underviseren og får som svar Instituttets nye app-liste, der vil blive opdateret flere gange om året.

Ved siden af står en ergoterapeut og taler med en af Instituttets andre IKT-konsulenter. Birgit Christensen lægger en lille sort dims i hånden på ergoterapeuten og beder hende trykke på dens tre knapper. Via vibrationer i håndfladen kan det taktile ur fortælle, hvad klokken er, selvom man hverken kan høre eller se.

”Det er en af de mange hjælpemidler, vi har på vores udstilling i Hellerup, så man i praksis kan afprøve, om de er relevante i forhold til netop ens behov,” siger Birgit Christensen og uddeler sit visitkort, så ergoterapeuten kan kontakte hende igen.

Også Instituttets udviklingskonsulent i forhold til arbejdsmarkedet, Lise Plagborg, får nye kontakter, da hun holder oplæg om erfaringerne med beskæftigelsesprojektet ’Ny Praksis.’

”Det giver virkelig god mening at være med på de her dage, for vi sidder med mange af de samme problematikker rundt om i landet og kan med fordel dele viden og erfaringer,” siger hun.

Det var 21. gang i træk, at IKT Messe og Konference blev afholdt i år, og siden 2012 har IBOS været arrangør.

Du kan også få IBOS' liste over tilgængelige apps til iPhone og iPads ved at downloade den her.


Logo af Københavns Kommune