VIKINGER I VÆVEN

foto af et vikingeskib med brunligt sejl, som minder om det, IBOS' kursister skal væve.
.

Bundterne af groft brun uld vil en dag duve i vinden med en fart på op til 12 knob. For så hurtigt kan det lille skib sejle, når det engang er rekonstrueret af Vikingeskibsmuseet i Roskilde med sejl lavet af kursister på Instituttet.

Det er væveskolen på IBOS, der for nylig fik den særlige opgave at producere 24 meter stof til en ny kopi af en af de mindre både, der blev fundet sammen med Norges største bevarede vikingeskib. Det såkaldte Gokstadskib blev oprindelig bygget i år 890, udgravet næsten 1000 år senere og er siden blevet genopbygget flere gange forskellige steder i verden.

Væveopgaven er så stor for IBOS, at den kræver mange hænder.

”Vi sætter op på to forskellige skaftevæve, så flere kan arbejde på samme tid, og så væver vi seks baner a fire meter, for at det ikke bliver for voldsomt at stå med,” siger Berthe Forchhammer, der leder Instituttets væveskole, hvor seks blinde og svagsynede dagligt har deres gang.

Stoffet skal være færdigt til årsskiftet, hvorefter det bliver overfladebehandlet med fedt og okker for at være vejrbestandigt, og til sidst syet sammen i de rigtige proportioner af en saddelmager.

”Det er meget inspirerende at arbejdet skal bruges i virkeligheden og er bestilt af andre. Og så er det lidt sjovt, at vores vævere er blevet lovet en tur i vikingeskibet,” siger Berthe Forchhammer.

Væveskolens stof kan også bruges til f.eks. rollespils-kostumer og rekonstruktioner af fortidige klædedragter. Kontakt Berthe Forchhammer på bf(at)ibos.dk.

 

Logo af Københavns Kommune