VIDEN OM E-BØGER

foto af hånd, der bladrer i en e-bog på en tablet
.

Familiens blinde kusine plejer ikke at kunne få den helt nye Twilight-bog i julegave ligesom sin seende søster, for hun kan ikke læse den, før romanen er produceret som lydbog, med punktskrift eller teksten er scannet ind. Den forskelsbehandling vil fremtidens e-bøger gøre op med, hvis digitale udgivelser bliver gjort tilgængelige for mennesker med et synshandicap.

"Men det kræver, at nogen tester, om e-bøgerne virker i de relevante programmer, så teksten kan forstørres eller læses op med syntetisk tale," siger Instituttets IKT-konsulent Daniel Gartmann

I dag kan for eksempel VoiceOver-programmet på iPhone og iPad ikke læse noter i fagbøger op, og e-bøger i en lang række formater er lukket land for synskompenserende programmer som Jaws og Zoomtext.

Instituttets IKT-konsulenter er allerede i kontakt med et større dansk forlag for at yde rådgivning om tilgængelighed i e-bøger, og de håber at kunne dele deres faglige viden med endnu flere. Derudover forestiller Daniel Gartmann sig, at det på sigt er relevant at lære biblioteker at vejlede lokale læsere med nedsat syn i, hvordan de eksempelvis får ændret linjeafstanden i bøgerne, gjort skriften større eller skiftet farve på tekst og baggrund.

"Men der er ingen tvivl om, at hvis tilgængeligheden kommer i orden, vil e-bøger føre til topmålet af inklusion. Mainstream og det specielle mødes på lige vilkår, hvis blinde og svagsynede kan få adgang til de samme nye bøger som alle andre og på samme tid. Det er glædeligt," siger Daniel Gartmann.

Hvis du vil høre mere om e-bøger og tilgængelighed, kan du kontakte IKT-konsulent Birgit Christensen på bc(at)ibos.dk

Logo af Københavns Kommune