Fra talende komfurer til højteknologiske briller

Billede af uffe Elbæk og Birgit Christensen fra IBOS

.
Moesgaard Museum, Den Blå Planet, Danmarks Radio og Danske Regioner er blot nogle af de mange private og offentlige institutioner, som henvender sig til IBOS for at få råd og vejledning om tilgængelighed. Mange af henvendelserne går til lederen af IBOS’ Hjælpemiddeludstilling, Birgit Christensen.

”Uanset om man er en offentlig eller privat institution, så vil man gerne have, at det, man laver, er tilgængeligt også for mennesker som ikke kan se. Problemet er så, at der mangler viden, og at man glemmer det i opstartsfasen,” siger Birgit Christensen, der er uddannet arkitekt, men som i løbet af de senere år er blevet specialist i informations- og kommunikationsteknologi.

Et eksempel på samarbejde om tilgængelighed er Danske Regioners såkaldte akut-app. En god idé - som bare ikke virker med syntetisk tale. Det opdagede Birgit Christensen, og hun gjorde Danske Regioner opmærksom på problemet.

”De var faktisk rigtigt glade for, at nogen fortalte dem om problemet, og at de kunne få hjælp til at løse problemet. Men det havde nu været nemmere, om man havde tænkt på tilgængeligheden fra starten.”

Til dagligt er Birgit Christensen optaget af at finde og afprøve alverdens hjælpemidler, så mennesker med synsnedsættelse kan få hjælp og rådgivning til hjælpemidler til arbejdet eller i dagligdagen. Selv er eksperten 'ramt af en gal gadget'.

”Der er sket kvantespring i tilgængeligheden med introduktion af tablets og smartphones, og det er utroligt spændende at være med til at finde den rigtige løsning på lige præcis dét problem, som en borger står med,” siger hun.

Den seneste 'gadget', Birgit Christensen har kastet sig over, er et talende komfur.

”Stort set alle komfurer i dag har glaskeramiske kogeplader. Det er pænt at se på, men knapperne er ret svære at finde, hvis man ikke kan se. Der findes en dansktalende mikrobølgeovn, og så var det jo nærliggende at se, om man kunne gøre nogen interesseret i at lave et talende komfur. Det arbejder vi på nu."

Næste projekt er allerede i støbeskeen: Det israelske firma OrCam har lavet en brille, som kan genkende de ting, man ser på, og fortælle hvad det er. Brillen mangler endnu at blive udviklet til dansk brug, "men det skal nok komme," siger Birgit Christensen, som er i dialog med firmaet.


Læs om IBOS' rådgivning om og udstilling af hjælpemidler.


Logo af Københavns Kommune