To dage i hjælpemidlernes slaraffenland

”Kender du VoiceOver-funktionen på iPad?”

En ergoterapeut står og studerer IBOS’ app-liste, da spørgsmålet fra IKT-konsulent Kenneth Hartmann fanger hendes interesse. Kort efter har hun fingrene på touchskærmen og lytter til, hvordan en syntetisk stemme blot siger Knap, når hun rammer en utilgængelig app, og eksempelvis Rejseplanen, når app’en er tilgængelig for mennesker med nedsat syn.

Det er det, IKT-Messe & Konference kan. Give fagfolk mulighed for at mødes og blive klogere på, hvilke teknologiske hjælpemidler der er på markedet, og hvordan de bruges bedst til mennesker med nedsat syn eller hørelse, ordblindhed, hjerneskade eller andre funktionsnedsættelser, som forhindrer dem i at kommunikere på samme måde som omverdenen.

I år oplevede næsten 1000 mennesker de faglige oplæg, udstillinger og produktpræsentationer, som fyldte Hotel Nyborg Strand den 3. og 4. september til. IBOS var både arrangør og med som oplægsholder og udstiller.

Prøv de nyeste produkter

”Nigel Thomas”, siger manden i den orangefarvede skjorte, der tjekker ind ved skranken på IKT-Messe & Konference. Den har eksisteret i 21 år - tidligere under navnet HIT-Messen - men det er første gang, han er med.

”Jeg er kommet for at tjekke, om der er nye apps, så de elever jeg har til hverdag kan blive mere ligeværdige med andre børn i samfundet,” siger læreren og it-vejlederen på en specialskole i Svendborg, og går rundt på udstillingen, hvor 34 forhandlere, virksomheder og organisationer præsenterer alt fra talemaskiner og forstørrelsesapparater til intelligente headsets og pc-baserede undervisningsmaterialer.

Undervejs besøger Nigel Thomas også IBOS’ stand, der i år medbringer netop en liste over apps egnet til blinde og svagsynede, en ny Perkins-maskine og et taktilt ur, som fortæller, hvad klokken er via vibrationer i håndfladen. Et af de største trækplastre er dog den såkaldte StandScan, fortæller IBOS’ IKT-konsulent Birgit Christensen.

”Mange blinde har hørt om apparatet, der via iPhones kan genkende tekster, og de er nysgerrige efter at opleve den live, for StandScan kan ikke købes i Danmark, men skal importeres fra Kina. Det virker lidt uoverskueligt, når man ikke ved, om den virker i forhold til ens egne behov, og selvom man altid kan prøve hjælpemidler hos os i Hellerup, så er det her en god måde for os at vise folk fra hele landet, hvad der er det nyeste på markedet,” siger hun.

Skab netværk og samarbejdspartnere

Andre gæster leder ikke efter konkrete produkter men snarere faglige samarbejdspartnere.

”Har I brug for et sted, hvor I kan afprøve og teste jeres projekt?” spørger audiologopæd og MA i IKT og Læring, Ragnhild Engen fra CRS, Center for Rehabilitering og Specialrådgivning i Odense, da hun besøger standen hos Huset Venture.

De er i gang med et projekt, hvor små videoklip trin for trin kan lære ordblinde, it-fremmede og folk med læse/skrive-vanskeligheder at bruge apps eller computerprogrammer. Og Ragnhilds Engens mailadresse bliver noteret, så parterne senere kan finde sammen, hvis de får brug for hinanden.

Nye kontakter er også en del af udbyttet for Instituttets arbejdsmarkeds-udviklingskonsulent, Lise Plagborg, da hun holder oplæg på IKT Konferencen om projektet ’Ny Praksis’, der har hjulpet 51 blinde eller stærkt svagsynede til at beholde deres arbejde eller få et nyt job.

”Jeg blev bekræftet i, at der er brug for både et fælles sprog om de problematikker, man sidder med over hele landet, når en synshandicappet skal finde plads på arbejdsmarkedet, men også helt konkrete bud på, hvad det kræver. Det var responsen fra både fagprofessionelle på jobcentre og forvaltninger og forældre, der gerne vil støtte deres børn og unge i at få en god fremtid,” siger Lise Plagborg.

FÅ OPFYLDT SÆRLIGE BEHOV

Og så er der gæster med helt specifikke ønsker så som Hans Ole Hansen, IKT-konsulent på CKU, Center for Kommunikation og Undervisning, i Viborg.

 

”Lige for tiden har jeg en borger, som på grund af sit handicap fysisk ikke kan tage telefonen, når den ringer. Tidligere kunne man få et apparat, som automatisk skabte forbindelse efter tre opkald, men det kan man ikke længere, så jeg har været ovre hos forhandleren for at efterlyse det. Det er jo en måde at vise, at der er et behov på markedet,” siger han.

 

Pædagog Mette Glud fra en specialbørnehave i Randers er på udkig efter noget, der kan hjælpe børnene på hendes arbejde til for eksempel at skrive med symboler, fordi de mangler talesprog eller har svære kognitive vanskeligheder.

 

”Jeg er nysgerrig efter, om der er nogle guldkorn. Jeg har ikke fundet noget endnu, men det er lidt ligesom at gå i supermarkedet for at se, hvad der er på hylderne, og hvor man jo ikke behøver købe noget,” siger hun.

 

IKT-Messe & Konference afholdes igen til næste år den 2. og 3. september 2014.

 

Du kan også få IBOS' liste over tilgængelige apps til iPhone og iPads ved at downloade den her.

Nyhedsbreve

Vil du have IBOS' nyhedsbrev tilsendt som mail?

Så klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet


Logo af Københavns Kommune