IBOS-apps: Nemt og værdigt at hjælpe personer med synshandikap

23/09/2014

”Jeg vil gerne hjælpe, men…”

Sådan tænker mange mennesker, når de møder en person med synsnedsættelse. Generthed og tanken om at komme til at gøre noget forkert kan få en til at lade være med at hjælpe.

Fra i dag bliver det nemmere at hjælpe. IBOS - Instituttet for Blinde og Svagsynede lancerer sin nye app, som hedder ’Ledsageteknik’, som med tekst og et væld af billeder giver gode råd og instruktion i de basale teknikker for ledsagelse.

Gør ledsagelse værdigt for begge parter

App’en er udviklet af IBOS’ ergoterapeut og ekspert i orientering og mobility, Dorte Lund Hansen. O&M er teknikker til at færdes på egen hånd, når man har en synsnedsættelse.

”App’en henvender sig til alle, som ikke har specialviden – fra familiemedlemmer over plejepersonale til receptionister på hoteller, og selvfølgelig de mennesker, som møder en person med synsnedsættelse på gaden. Med app’en bliver det nemt og ’ufarligt’ at hjælpe, og vi lægger selvfølgelig vægt på, at ledsagelse skal være værdig, både for ledsageren og for personen med synsnedsættelse,” siger Dorte Lund Hansen.

Derfor indeholder app’en ud over illustrationer og instruktion i ledsageteknik også gode råd til både ledsager og personer med synsnedsættelse. Ledsageren bliver for eksempel opfordret til at præsentere sig med navn og tilbyde sin hjælp, før hun eller han går i gang med at hjælpe. På den anden side bliver personen med synsnedsættelse opfordret til blandt andet at gøre sin indflydelse gældende ved faktisk at sige, hvis hun eller han ønsker hjælp – eller netop ikke vil hjælpes.

Særlig app til professionelle

Samtidig med den brede, lettilgængelige app udgiver IBOS app’en ’O&M-teknik’. Den henvender sig til professionelle som O&M-instruktører og -studerende. Dorte Lund Hansen fra IBOS fik ideen til de to apps gennem sit arbejde med at uddanne O&M-instruktører.

”Jeg savnede visuelt materiale, når jeg underviste i teknikkerne. Så kom tanken om at gøre materialet tilgængeligt for alle hele tiden i stedet for, at det kun var mig, der havde det på mine undervisningsslides.”

”Målet er at gøre kvalitetsniveauet endnu højere. En instruktør kan bruge den til at have al sin viden om teknikker samlet et enkelt sted, hvor den altid er let at få fat i. På den måde kan man fjerne tvivl, forberede sig og optimere sit arbejde med mobilityinstruktion,” siger Dorte Lund Hansen.

De to apps, ’Ledsageteknik’ (for alle) og ’O&M-teknik’ (for instruktører), er gratis og kan downloades til iPhone og iPad i App Store fra i dag, onsdag den 24. september.

Gå direkte til 'Ledsageteknik' i App Store via dette link.

Gå direkte til 'O&M-teknik' i App Store via dette link.

Læs om IBOS’ uddannelse af O&M-instruktører på dette link.

 

 

Nyhedsbreve

Vil du have IBOS' nyhedsbrev tilsendt som mail?

Så klik her for at tilmelde dig nyhedsbrevet


Logo af Københavns Kommune