Førerhunde

Foto af førerhund

En førerhund bruges af blinde og stærkt svagsynede, når de skal bevæge sig rundt i det offentlige rum. En førerhund er et hjælpemiddel og bevilges derfor af kommunen ligesom andre hjælpemidler.

Dansk Blindesamfund og Brugernes Førerhundeordning er to ud af flere udbydere af førerhunde. Du kan altid tage kontakt til en af udbyderne for at høre mere om ordningen, da der hos de forskellige udbydere kan være forskel på, hvordan hund og bruger matches, hvordan hunden trænes mm. I nogle kommuner vil brugeren selv kunne vælge, men oftest er det kommunen, der vælger hvilken udbyder af førerhunde, der skal benyttes.

Førerhunde er typisk af racen labrador, golden retriever, schæfer eller en blandingsrace, der ligner. Indimellem kan man dog også støde på fører-kongepudler eller -schnauzere. De er altid trænet i cirka fem måneder til blandt andet at færdes upåvirket i alle slags miljøer og kunne bevare overblikket i stressende situationer. Efter en godkendelsesprøve kan førerhunden flytte ud til sin bruger. De får derefter cirka 20 timers fælles træning af en instruktør, så de kan lære hinanden at kende.

HVAD MÅ EN FØRERHUND?

Fordi førerhunde opfattes som et hjælpemiddel, må de gerne komme med i supermarked, på restaurant og andre steder, hvor hunde normalt ikke har adgang.

Når en førerhund har bøjle på, er den på arbejde, og så må man ikke klappe eller fodre den, fordi det forstyrrer. Og møder du en førerhund på arbejde, når du selv er ude at lufter din egen hund, skal du tage din hund i kort snor, mens I går forbi, så førerhunden ikke bliver forstyrret.

Logo af Københavns Kommune