Program torsdag den 5. september

 

Fælles

09.00 - 09.45

Nyeste viden og om videncentrets opgave: Hjernerystelse - What’s new.

ved Henriette Krøier Henriksen, fysioterapeut og projektmedarbejder, Dansk Center for Hjernerystelse,
Københavns Universitet.

Se her slides fra oplægget Hjernerystelse - What’s new.
 

09.50 - 10.35

Projektet Norwegian Vision in Stroke (NorVIS).

ved Helle Falkenberg, førsteamanuensis og studieleder, master i synspedagogikk og synsrehabilitering samt optiker, Universitetet i Sørøst-Norge.
  

10.35 - 11.00

Kaffepause
 

11.00 - 11.45

Workshops - vælg mellem følgende to:


1. Udtrætning og sensorisk profil

ved Susanne Paulsen Durup og Nanna Frørup Mikkelsen, begge ergoterapeuter og undervisere i ADL og Orientering & Mobility, IBOS.

En hjerneskade kan ud over synstabet medføre andre sanseforstyrrelser, som der skal tages hensyn til i rehabiliteringen. Hvis man ikke synsmæssigt kan kontrollere, hvad der sker i omgivelserne, kan påvirkninger af de øvrige sanser opleves voldsomme, og måske hæmme mulighederne for deltagelse i hverdagens aktiviteter. Det kan derfor være relevant for både borgeren, de pårørende og fagprofessionelle at kende borgerens sensoriske profil.

En sensorisk profil er et standardiseret, valideret testredskab, som beskriver sammenhængen mellem en persons evne til at bearbejde sensoriske informationer og personens adfærd i forbindelse med udførelsen af hverdagsaktiviteter. Testresultatet anvendes som grundlag for den videre rehabilitering og til vurderingen af, hvilken indflydelse omgivelserne har på personens mulighed for at indgå i sociale fællesskaber, samt om der er særlige skånehensyn.

Workshoppen vil give en kort indføring til forskellige sansemønstre og forslag til tiltag i forbindelse med undervisning i ADL og Orientering og Mobility.

2. Synsproblemer ved hjerneskade med speciel fokus på de medfødte og tidlige hjerneskader, i relation til undersøgelse og behandling

ved Hans Tærsbøl, neurooptometrist, Roskilde Synspleje.

Se her slides fra oplægget Synsproblemer ved hjerneskade med fokus på medfødte og tidlige hjerneskader

Fælles
11.45 - 12.30


Frokost
 

12.30 - 13.15

Synstræning

ved Peter Smaakjær, MSc Optome & MPP, neurooptometrist/ svagtsynsoptiker, Center for Handicap og Psykiatri og CSU-Slagelse.

Synstræning foretaget over 10-12 uger har en god effekt på læsehastighed, svimmelhed og perifer opmærksomhed (køresyge).

Se her slides fra oplægget om Synstræning til borgere med homonym hemianopsi og oculomotorisk dysfunktion.
 

13.20 - 14.05

VÆRDIEN AF FORTSAT OG KONTINUERLIG SYNSTRÆNING EFTER ENDT OFFENTLIGT REHABILITERINGSTILBUD

ved Michael Jørgensen, borger. 

En historie fra virkeligheden.
Jeg blev som 59-årig ramt af en hjerneblødning, og fik en hjerneskade der b.la. ramte synet. Det var været en sej kamp - og den er ikke slut endnu. Jeg føler at jeg, trods alt, har været heldig - der har været en fantastisk opbakning og støtte omkring mig, min familie har været fantastisk og det rehabiliteringsforløb jeg har været igennem har været godt.

Jeg var køkkenchef og super aktiv i livet før min hjerneblødning. Det krævede at jeg var fokuseret og vedholdende - det kommer mig til gode nu, hvor jeg bruger min vedholdenhed og en god portion stædighed til at komme tilbage - så langt det nu lader sig gøre.

Jeg har hjemme, indrettet min egen lille synstræningsklinik og jeg træner mit syn dagligt - og det vil jeg sikkert blive ved med en rum tid endnu, for det virker, og det er det der motiverer mig til at fortsætte.
 

14.05 - 14.30

 Afrunding, tid til at netværke og kaffe 

Kontakt

Lea Johanne Sarfelt

Lea Johanne Sarfelt

Specialkonsulent
Tlf.: 39 45 23 14

Kontakt

Annemarie Haack Enevoldsen

Annemarie Haack Enevoldsen

Kursus- og Konferencekoordinator
Tlf.: 39 45 23 13
Mobil: 40 91 26 19
Logo af Københavns Kommune