Om at bo på IBOS

Billede af IBOS i grønne omgivelser

Man kan bo på IBOS, hvis man kommer lang vejs fra. Det kan være et par nætter, hvis man skal til en udredning eller følge et kursus, der varer mere end en enkelt dag. Det kan være nogle uger eller måneder, hvis man skal tage en uddannelse eller følge et kursus, og det kan være permanent, hvis man har behov for støtte og ikke er i stand til at bo alene eller arbejder på IBOS produktionsværksted.

CENTRALT OG FREDFYLDT

IBOS ligger tæt på København og centralt nær Hellerup Station, busser og Tuborgvej, hvilket gør det nemt at komme til – men også nemt at komme fra, hvis man skal ud og have andre oplevelser f.ek.s med kultur eller natur. Eksempelvis ligger Hellerup Strandpark kun få km. væk, et yndet udflugtsmål for strandelskere fra hele hovedstadsområdet. Her finder man også Rosenhaven og Staudehaven.

IBOS' bygninger ligger afskærmede af store træer og med Mindelunden som nabo. Her er store grønne områder med plæner, frugttræer, bær, buske og blomster. Der er et rigt fugleliv både vinter og sommer og egern piler op og ned af træstammerne.
Hvert forår stilles havemøbler frem, så både kursister, beboere og ansatte kan nyde en solstråle eller frokosten i det grønne. I december pyntes op med gran og juletræer.

OVERSKUELIGE VÆRELSER

IBOS bo-afdeling råder over 30 pladser fordelt på henholdsvis 19 værelser og 13 lejligheder til de permanente beboere. Alle værelser og lejligheder er indrettet enkelt og overskueligt, så det er let at orientere sig i dem – også for nyblinde.
Værelserne er 15 m2 og møbleret med kommode, seng, skrivebord, stuebord + stol og indbygget skab. Man deler bad/toilet og te-køkken med sin nabo.
Lejlighederne er 30 m2 med eget te-køkken og bad/toilet og møbleret med kommode, seng, skrivebord, stuebord + stol og indbygget skab. Herudover har alle adgang til opholdsstuer, 2 køkkener, vaske-tørrerum og et fitnessrum.

Alle måltider foregår som udgangspunkt i IBOS’ kantine.

AT BO MED LIGESTILLEDE OG KOMPETENT PERSONALE

Bo-afdelingen er bemandet døgnet rundt af pædagogisk personale med specialpædagogisk viden på det synsfaglige område samt indenfor autisme- og ADHD-problematikker. Herudover kan personalet til hver en tid trække på IBOS’ ekspertiser rundt om i huset som f.eks. psykolog og neuropsykolog, seksualvejleder, psykiatrisk konsulent mv. samt PAS, AMPS- og RETT-test.

En af personalets opgaver er at sikre et godt miljø med de bedste rammer for social trivsel.
Det betyder at alle, der flytter ind på bo-afdelingen har gode muligheder for at være sammen med ligestillede og få nye kontakter og venskaber. Det kan betyde en verden til forskel for f.eks. unge eller nyblinde, at de har muligheden for at spejle sig i hinanden, og der bliver ofte knyttet livslange venskaber på bo-afdelingen.

På bo-afdelingen kan den enkelte borger træne indlærte synskompenserende færdigheder i et trygt miljø. F.eks. ADL (almindelig daglig levevis) som at gøre rent, vaske tøj, skifte sengetøj, lave mad, læse post eller O&M (Orientering og Mobility) f.eks. at købe ind, gå på posthuset eller finde hen til busstoppestedet og tage den rigtige bus.
Kort sagt alt det, man har brug for at kunne for at blive selvstændig og klare sig i egen bolig.

Der tages altid udgangspunkt i den enkelte beboers behov for støtte og hjælp, og der udarbejdes handleplaner, så hver beboer får præcis den hjælp, der er behov for.

Alle beboere har en fast kontaktperson, som man altid kan gå til, hvis man har en konkret problemstilling, behov for hjælp eller bare gerne vil have en god snak.

Hver uge har alle beboere en såkaldt ”hjemmedag” hvor kontaktpersonen hjælper med at planlægge og klare pligter i hjemmet. Det kan udover rengøring og tøjvask f.eks. være tøjindkøb, at komme til frisøren, hjælp til at håndtere og betale regninger, gå på apoteket eller støtte til fritidsaktiviteter og interesser.

Personalet lægger stor vægt på at støtte og motivere den enkelte til at opnå en øget livskvalitet i hverdagen bl.a. ved at sørge for alsidige fritidsaktiviteter. F.eks. motion eller musik.

PRØVELEJLIGHED

IBOS råder også over en prøvelejlighed, hvor borgere kan prøve at bo alene og derigennem blive afklaret i forhold til behov for støtte og synskompenserende hjælpemidler ved valg af fremtidig bolig.

Bo-afdelingen er et døgntilbud, og er derfor bemandet 24 timer i døgnet hele året.

Du kan læse mere om IBOS’ forskellige botilbud ved at klikke i menuen til venstre.

Tilsyn fra Københavns Kommune

For at sikre at standarden og kvaliteten af IBOS bo-afdeling er høj udfører Københavns Kommune en gang om året både et sundhedsfagligt- og socialfagligttilsyn med bo-tilbudet. Her bliver der bl.a. kigget på om personalet følger de pædagogiske retningslinjer og om de udleverer medicin efter forskrifterne. Tilsynene er til for beboeren og skal sikre og udvikle kvaliteten af kommunens tilbud, men det er også et internt værktøj til at blive bedre og opmærksomme på eventuelle problemer, så de kan håndteres i tide.

Kontakt

Toke Bendix Lobbens

Toke Bendix Lobbens

Socialrådgiver
Tlf.: 39 45 25 87

Podcast: Slusen

Mød ergoterapeut og ADL- og mobilityinstruktør, Susanne Borglit, og Claudio, der bor i Slusen, som fortæller om bofællesskabet.

Link til podcast om Slusen