KLAR, PARAT, STUDIESTART

foto af hænder der skriver på computertastatur.
.

”Er I på facebook?”

Spørgsmålet om det sociale medie virker umiddelbart besynderligt, når nu deltagerne på de såkaldte startpakkedage på IBOS har udsigt til mange års seriøse studier i pædagogik, jura, molekylær biomedicin, lingvistik, statskundskab og erhvervsøkonomi.  Men dagens første oplægsholder, Kathrine Madsen, har en pointe.

”Det er her i grupperummet online, at alt sker. Jeres studiekammerater er også dem, I får brug for, når I skal finde ud af at melde jer til eksamen eller I ikke kan finde teksterne fra forelæsning to først på semestret,” siger hun.

Og Kathrine Madsen ved, hvad hun snakker om. Som svagsynet har hun selv prøvet at begynde på et universitet uden at se det samme som andre, og det er netop fællestrækket hos de tolv unge mænd og kvinder rundt om bordet. Om få uger tager de hul på en videregående uddannelse, og derfor skal de nu have udleveret udstyr, som kan kompensere for deres nedsatte eller manglende syn. Den såkaldte startpakke, der er en del af den specialpædagogiske støtte via SPS-ordningen, som alle med et alvorligt synshandicap har ret til for at få for at kunne klare en ordinær uddannelse.

UDSTYR OG RETSKRAV

Det er IBOS, der i praksis udleverer startpakken og rådgiver om SPS på synsområdet. Foran de kommende studerende ligger derfor en computerrygsæk med en bærbar pc, hvor Instituttets IKT-konsulenter på forhånd har installeret de nødvendige programmer. Zoomtext til svagsynede og Jaws til blinde. Hos nogle gemmer tasken også på andre hjælpemidler.

”Wauw, er det her den nye Victor Stream. Hvor nice,” siger Nina, da hendes hænder får fat i en lille lydafspiller.

”Ja, hvordan har I egentlig fået jeres bøger i gymnasiet,” spørger IKT-konsulent Daniel Gartmann, for nogle kan have brug for at ændre strategi, nu hvor mængden af tekster stiger markant i forhold til, hvad de har været vant til. Samtidig skal Daniel Gartmann bruge svarene som forberedelse til, at han om 1-2 måneder tager på besøg hos hver enkelt studerende sammen med en ergoterapeut, for at indrette en arbejdsplads, der passer nøjagtig til deres individuelle behov.

"Jeg har bare taget noter i word på computeren på gymnasiet, men jeg tror, jeg skal have en sekretær nu," siger Jesper lidt senere på dagen.

IBOS's socialrådgiver Janny Reinhard Lam er ved at gennemgå de mange støttemuligheder, som SPS-ordningen kan indeholde. Udover sekretærhjælp og it-udstyr er det blandt andet studiestøttetimer og en bevilling til at få produceret tilgængelige studiematerialer hos NOTA. 

PLANLÆG OG NETVÆRK

Men Startpakke-dagene videregiver ikke kun hårde facts og konkret udstyr, men også gode råd om, hvordan man som studerende med et synshandicap kan indrette sin hverdag.

Katrine Madsen fortæller, at hun på sin uddannelse i teatervidenskab blandt andet har lavet minutiøse skemaer, der tager højde for det antal sider, hendes syn kan holde til at læse på en dag. Lige systematisk sørger hun for at holde styr på sine noter, fordi hun ikke har kræfter til at læse hele pensum op igen til eksamen.

”Planlæg, planlæg, planlæg. Det vigtigste er, at I skaffer jer tid nok til at klare det hele og også har indlagt buffere, så der er plads til, at man bliver syg, kommer bagud i forhold til sine planer eller pludselig vil Rhodos, fordi man bliver inviteret af en lækker fyr,” siger hun og høster sporadisk latter fra de kommende studerende.

Livet som blind eller svagsynet studerende er nemlig på mange måder akkurat ligesom alle andres, lyder det fra Instituttets socialrådgiver Janny Reinhard Lam sidst på dagen.

"Selvom I selvfølgelig har nogle særlige udfordringer, så skal I huske, at I er nervøse for mange af de samme ting som alle andre. Kan jeg overhovedet klare et akademisk studie? Hvordan får man det til at hænge sammen, når man også begynder et helt nyt liv i en ny by langt væk hjemmefra? Og kan de andre lide mig? Giv det tid, prøv jer frem og husk først og fremmest at søge hjælp og dele jeres tanker med andre. Både de nye medstuderende, os her på IBOS og brug så hinanden. I er i samme båd,” siger hun.

IBOS' Studievejledning kan kontaktes på telefon 39 45 25 45 og man kan skrive til socialrådgiver Janny Reinhard Lam på jr(at)ibos.dk

 

Logo af Københavns Kommune