MASSØRUDDANNELSE FØRER TIL JOB

Foto af underviser på Instituttets massøruddannelse, der masserer en kursist
.

Landsholdsspillerne Henrik Mølgaard og Kasper Søndergaard er nogle af dem, som for nylig kunne få masseret deres ømme håndboldmuskler af en blind. For 21-årige Christian Flemming Jensen har som en del af sin uddannelse på Instituttet været i praktik hos en fysioterapeut, hvis kunder blandt andet tæller Skjern Håndboldklub.

Og den unge mand kan med store sandsynlighed se frem til mere arbejde. Ny statistik viser, at hele 15 ud af 21 massører uddannet på Instituttet er i arbejde i dag, mens kun tre er ledige og tre har fået tilkendt pension.

"Nu kan vi dokumentere sort på hvidt, at det nytter at bevilge en massøruddannelse til en person med nedsat syn. Vi kan også konstatere, at de ikke bare kommer i arbejde men ser ud til at beholde deres job i lang tid, når de først får foden inden for et sted," siger Lisbeth Nørregaard Wallgren, der er teamleder for Instituttets massøruddannelse.

ET VELEGNET HÅNDVÆRK

Udover stor jobgaranti er der ifølge teamlederen andre fordele ved Instituttets massøruddannelse.

"Ligesom blandt seende er der nogen, som ikke har lyst eller egner sig til at tage en boglig uddannelse. I dag er der næsten ingen håndværksuddannelser for synshandicappede bortset fra massør, som oveni købet er velegnet, fordi mange med nedsat syn oparbejder meget gode taktile evner," siger Lisbeth Nørregaard Wallgren.

Håndværket var også det, som fik Christian Flemming Jensen til at begynde på Instituttets massøruddannelse. Han var på vej til at blive tømrer, da han for to år siden fik fjernet en medfødt tumor i hjernen og endte med bare 0,3 procent syn, fordi en kraftig indre blødning forskubbede hans synsnerve.

"Jeg kunne selvfølgelig ikke fortsætte min tømreruddannelse, og jeg ville have et håndværk. Mine hænder fungerer stadig fint, og samtidig ville jeg gerne arbejde med menneske, så et job som massør tiltalte mig med det samme. Jeg har også den fordel, at nogle patienter endda har det godt med, at jeg ikke kan se, for så kigger jeg ikke på dem!" siger han.

INVESTERING BETALER SIG

Instituttets massøruddannelse er særligt tilrettelagt for blinde og svagsynede med meget praktisk træning og undervisning via lydbøger og taktile materialer. Derudover er der kun få studerende, meget eneundervisning og længere tid end normalt til at opbygge en solid faglighed. Det betyder dog også, at den 19 måneder lange uddannelse er dyr, og det skræmmer.

"Vi oplever tit, at uddannelsen fuldstændig matcher borgerens behov, og at kommunen synes det er en god idé, lige indtil de hører prisen. Men specialuddannelser koster mange penge, og når vi nu ved, at det rent faktisk fører til job, så er der belæg for at sige, at investeringen alligevel kan betale sig," siger Lisbeth Nørregaard Wallgren.

En undersøgelse fra analyseinstituttet Oxford Research dokumenterede i 2009, at det offentlige kan spare flere millioner, hvis de lader blinde og svagsynede tage en specialuddannelse på revalidering og gør dem tl aktive skatteborgere frem for passive modtagere af dagpenge, kontanthjælp eller pension.

MÅL AT KLARE SIG SELV

Christian Flemming Jensen drømmer om et job på for eksempel klinikken i Ribe, hvor han var i praktik til ejerens store tilfredshed.

"Det var en win-win-situation. Christian fik lov at snuse til livet som massør, og for klinikken var det en spændende udfordring, der gav mere gang i huset," siger John Bruun, der ejer Klinik for Fysioterapi.

Selv er Christian Flemming Jensen også sikker på, at fremtiden tegner positivt.

"Jeg har altid villet være nummer et, og jeg arbejder konstant med tingene. Mit mål er at kunne klare mig selv, og jeg er vild med at være massør især for sportsfolk. Det vil jeg meget hellere, end alt det der wellness, der selvfølgelig også er meget af som massør," siger han.

Hør mere om massøruddannelsen hos Lisbeth Nørregaard Wallgren på lnw@remove-this.ibos.dk eller tlf. 26 16 52 07

Logo af Københavns Kommune