Kan du ikke læse denne e-mail, så klik her for at læse nyhedsbrevet i en browser.

 
 
  IBOS er et nationalt kompetence- og rehabiliteringscenter
 
 
 
 

IBOS' nyhedsbrev februar 2017

Et aktivt, meningsfuldt liv med uddannelse, arbejde og muligheder for bevægelse og motion i hverdagen. Det er for mange af os dét, vi ønsker for os selv og vores familie og venner. I dette nyhedsbrev kan du læse om, hvordan en række mennesker med synshandicap har skabt sig sådan et liv – eller arbejder for, at det kan lade sig gøre, for dem selv og andre ligesindede.

Læs om IBOS’ samarbejde med virksomheden All Ears, hvor 19 ud af 31 ansatte har et alvorligt synshandicap. Du kan også læse vores mini-tema med tre artikler om at studere eller komme i praktik i udlandet, når du har et synshandicap. For selvom det kan virke uoverskueligt i planlægningsfasen, er det værd at kaste sig ud i, fortæller Frederik Gylling, der tog til Berlin som en del af sin uddannelse.

Men et meningsfuldt liv er ikke bare uddannelse og karriere, men også motion og musik.

I vores reportage fra en workshop om motion og velfærdsteknologi kan du læse om, hvordan udviklere af motionsudstyr arbejder med at gøre adgangen til bevægelse i hverdagen lettere for mennesker med synshandicap. Endelig indeholder dette nyhedsbrev en eksklusiv podcast, som fortæller om et spændende nyt nodelæser-projekt.

Brug dette link, hvis du ønsker at læse nyhedsbrevet i et tilgængeligt wordformat.

Velkommen til et nyt nyhedsbrev fra IBOS.

 
 
 

Nyheder

 
Foto af Frederik Haslund, der sidder foran en skærm og arbejder

Du bliver en bedre lytter, når du ikke har noget syn

Et unikt samarbejde mellem IBOS og den socialøkonomiske virksomhed All Ears viser, at det kan lade sig gøre at skabe beskæftigelse for mennesker med synshandicap. Læs her om 25-årige Frederik Haslund, der mistede synet i løbet af sin uddannelse. I dag har han fast arbejde på ordinære vilkår.

 
 
 
Foto af nogle forskellige blindestokke

Specialviden skal frem i lyset

I de kommende år skal IBOS vidensbasere sine tilbud til borgere og synsfaglige. Arbejdet er i fuld gang, og i den anledning har vi spurgt centerchef Anne Kristine Grosbøll, hvordan man sikrer, at vidensbasering bliver mere end et modeord.

 

Mini-tema: Studie og praktik i udlandet

 
Foto af Frederik Gylling sammen med vennerne. Frederik sidder yderst til højre.

“Se, hvad der sker"

Tag afsted, og se, hvad der sker. Sådan siger Frederik Gylling, som tog på studieophold i Berlin. Det betød en enestående personlig udvikling, hvor han lærte sig selv at kende, blev en del af et internationalt miljø og fik styrket sin faglighed. I dag har han fået arbejde i en stor tysk virksomhed.

 
 
 
Foto af Frederik Gylling

5 gode råd til dig med synshandicap og lyst til udveksling

Frederik Gylling tog, som en del af sin uddannelse på VIA University i Aarhus, på udveksling i Berlin. Vi har bedt Frederik om hans bedste råd til dig, der har mod på at studere eller arbejde i udlandet.

 
 
 
Foto af en globe

Verden er åben – også for unge med synshandicap

Et synshandicap behøver ikke være en hindring for at komme ud og prøve sig selv af i udlandet. Anne Bjørkmann arbejder med studievejledning og karriererådgivning på IBOS. Anne gennemgår her mulighederne for ophold i udlandet for unge med synshandicap.

 
 
 

Læs også

 
Foto af deltager, der er i gang med at afprøve KOMPANS udendørs træningsanlæg

Pulsen op med velfærdsteknologi

En rask løbetur eller en time i fitnesscentret er noget, der kræver planlægning og ledsager for mennesker med synshandicap. Det hæmmer adgangen til motion i hverdagen. Velfærdsteknologi kan være en del af løsningen, men mange udviklere mangler viden om brugerne. 

 
 
 
Grafik: Noder, der "flyver" ud af en PC.

Kom i gang med IBOS Nodelæser

Med IBOS Nodelæser har blinde og svagsynede sangere og musikere nu mulighed for at tilegne sig noder på lige fod med seende. Hør blandt andre her hvordan tre musikere bruger nodelæseren i deres studie og arbejde. Følg linket og kom godt i gang med IBOS Nodelæser.

 
 
 

Kurser og forløb

 
Foto af en medarbejder fra All Ears

På vej mod job

Det 12-ugers afklarings- og opkvalificeringsforløb 'På vej mod job' er en stor succes. All Ears Telemarketing har, i samarbejde med IBOS, hjulpet mange mennesker med synshandicap ind på arbejdsmarkedet. Næste hold starter den 15. marts 2017. 

 
 
 
Foto af en computer

Læsestrategier og notatteknik med skærmlæsere

Lær at benytte forskellige læsestrategier og notatteknikker ved studielæsning og få større bevidsthed omkring egen læsning og valg af strategier i forhold til læseformålet. Kurset er gratis og holdes den 21. - 22. marts 2017. 

 
 
 
Foto af undervisning i punkt

Kursus for synsprofessionelle som vil undervise i punktskrift

Få viden, der gør dig i stand til at varetage en faglig kvalificeret undervisning i brugen af den danske punktskrift til læsning, skrivning og afmærkning. Kurset er gratis og holdes den 20. - 23. marts 2017.

 
 
 
Foto af lyspærer

Belysningskursus i relation til svagsyn

Kursus for synsprofessionelle med viden om øjensygdomme og optik i at vejlede og rådgive om lyssætning til personer med nedsat syn. Kurset er gratis og holdes den 8.- 11. maj 2017. 

 
 
 
Afmeld nyhedsbrev