Blinde græder også, når de skærer løg

På billedet ses Lasse og Mohammed, der laver mad.

Du kan både læse historien om Lasse og Mohammed nedenfor, men du kan også vælge at lytte til en podcast-version her: Podcast om Lasse og Mohammed

Er blindhed en barriere for at lave mad? Ikke ifølge Lasse Tønnesen og Mohammed Alsaadi, der har startet madbloggen madsynet.dk. De er begge to blinde og mener, at man skal stoppe med at tale om udfordringerne og i stedet se på, hvor sjovt man kan have det i køkkenet, og hvor meget man kan lære af det. Derfor har de inviteret IBOS på chili con carne.


”Det er Julie fra IBOS. Er det Lasse og Mohammed?” Jeg er fremme ved Lasse Tønnesens lejlighed på Østerbro og taler til dørtelefonen. ”Ja, det er det da”, lyder det fra en frisk stemme i den anden ende. Da jeg når op på fjerde sal bliver jeg mødt af to smilende unge mænd - 22-årige Lasse Tønnesen og 23-årige Mohammed Alsaadi.
Vi sætter os ind i stuen for at tale sammen:
- Vil du have en kop kaffe?, spørger Lasse mig, da jeg har sat mig i sofaen.
- Ja tak, sort.
Det bliver mødt med to store smil:
- Det er den rigtige måde at drikke kaffe på, siger Lasse.
Altså med mindre det er iskaffe, som drengene i øjeblikket er ved at eksperimentere med. Den helt rigtige iskaffe-opskrift skal nemlig være klar til sommeren. Tre kopper sort kaffe står nu på sofabordet.

BRØDRE MED EN FÆLLES PASSION

Lasse Tønnesen og Mohammed Alsaadi føler sig som brødre. Derfor har de startet madbloggen Madsynet.dk. De elsker nemlig at lave mad. Mohammed fortæller:
- Det betyder rigtig meget, at vi laver mad sammen. For vi supplerer hinanden og det er vores fælles passion. Det fede er, at vi hygger meget, når vi laver mad. Så vi er både koncentrerede om at lave mad, og vi har alvorlige snakke, vi pjatter og driller hinanden. Det er fedt at kunne blande de her ting.

Lasse forsætter:
- Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi kan supplere hinanden så godt i et køkken, og at vi kan lære af hinanden. Og det, som du siger Mohammed med, at det ikke bare skal være fuldstændig alvor det hele. Vi er gode til at blande pjat med noget seriøst. Så der er plads til det hele. Så jeg synes, det er så fedt at lave mad med dig.

Det har længe været en drøm for drengene at starte en madblog:
- Vi har altid gerne ville have en madblog. For det første for at samle vores opskrifter. For det andet, vil vi inspirere andre synshandicappede, som måske tænker, det er for svært og farligt at lave mad. Vi vil inspirere dem til at lave god mad og på en nem måde. Og for det tredje, vil vi bidrage til at bekæmpe fordomme, som kommer fra andre seende mennesker - og også blinde - som siger, at man ikke kan lave mad som handicappet, fortæller Mohammed

DET HANDLER OM DE SMÅ SUCCESER

Ud over at komme fordommene til livs har bloggen en anden vigtig funktion - at give selvtillid gennem læring og at skabe succes-oplevelser.
- Det handler om at få de små succeser. Det er det, der tæller. Og når det lykkes for dig en, to, tre, fire, fem gange, så vil du styrke din selvtillid. Og når du har fået successer, så vil du måske udfordre dig selv og komme lidt ud af din komfortzone. Og man skal ikke være nervøs for at kaste sig ud i ting. For hvad kan der ske, hvis man fejler. Man lærer af sine fejl, siger Mohammed.

- Jeg kan give et eksempel. En af de første gange vi skulle bage, ville vi bage cookies. Det man skal passe på med cookies – dejen blev god – men man skal vide, at der skal være afstand mellem småkagerne. Fordi de hæver i ovnen og når de hæver og der ikke er afstand, så bliver det til en hel bund. Andre seende mennesker vil kunne se, jamen der er afstand mellem det her og det her. Men så gjorde vi det bare et par gange og så sad den der, forklarer Mohammed Alsaadi selvsikkert og fortsætter:

- Det der har været med til at vi fortsatte, det var blandt andet stædighed. Vi ville ikke give op. Men også fordi, at vi vidste, at vi kunne. Vi skulle bare finde fidusen, siger Mohammed Alsaadi med et smil og afslutter:

- Man får sjove historier ud af det. Og dem kan man grine af. Det gør vi i hvert fald. Så man skal ikke være bange for at fejle. Man skal prøve tingene af og få successer. Starte et sted og tage det næste skridt, når du føler dig sikker.

BLINDE TUDER OGSÅ, NÅR DE HAKKER LØG

Nu skal vi til det. Lasse og Mohammed skal lave chili con carne med krydderurtedressing. Vi har bevæget os ud i Lasses køkken. Et hvidt køkken med god gulvplads. Der er bordplads på tre af rummets vægge.

- Vi skal lave chili con carne, en mexicansk specialitet, der er nem at lave og som smager fantastisk, fortæller Mohammed Alsaadi.

De finder alle ingredienserne frem og går i gang. Der er konstant overblik. Det er madlavningsprocessen gennemsyret af – varerne er samlet, der bliver ryddet op undervejs og der er styr på madlavningen.

Nu er alle grøntsager gjort klar. Komfuret er tændt. Olien varmet. Mohammed Alsaadi er klar til at stege løgene i gryden. Der går ikke længe før han grinende udbryder:

- Jeg tuder! Jeg hader løg. Altså det kan man ikke undgå, selvom man er synshandicappet. Jeg siger det bare.

Løgene bliver stegte, og kødet, bønner, krydderier og ikke mindst den hemmelige ingrediens chokoladen kommer i. Urtedressingen bikses sammen. Og vi er klar til at spise frokost.

- Det smager som chili con carne skal smage. Den har en god smag, siger Mohammed Alsaadi
- Det smager godt, men jeg synes, det er for stærkt, bemærker Lasse Tønnesen
- Der er vi uenige, men det er jo noget, man kan justere. Det er det fede ved den type ret, afslutter Mohammed Alsaadi

Det har været en god dag i godt selskab med to skønne humørbomber. IBOS siger tak for frokost og en inspirerende snak.

Du kan finde opskriften på Madsynet.dk. Og mange andre spændende opskrifter.

OM LASSE OG MOHAMMED

  • Lasse og Mohammed er begge blindfødte. Mohammed har en smule restsyn. 
  • Lasse uddanner sig til massør.
  • Mohammed uddanner sig indenfor salg og kundeservice.
  • De har begge benyttet IBOS’ tilbud. Lasse har gået på IBOS Ungekursus i to år. Mohammed har gået på både Ungekurset og STU. Derudover har Mohammed arbejdet som frivillig i IBOS’ reception i et års tid. 
  • Madsynet.dk har en Facebook-side

ADL hos IBOS

Hos IBOS arbejder vi med ADL (Almindelig daglig levevis). Det står for at kunne klare sig i hverdagslivet med en synsnedsættelse eller blindhed. Herunder også hvordan man laver mad.

IBOS underviser blandt andet unge og voksne med et synshandicap i metoder i basale ADL-aktiviteter. Fx indkøb og tilberedning af mad. Derudover tilbyder vi modulet "Synsnedsættelse eller blindhed - almindelig daglig levevis (ADL)” under den pædagogiske diplomuddannelse i specialpædagogik. Her får den studerende teoretisk, praktisk og faglig viden om ADL.

Du kan læse mere om ADL på ibos.dk.

Logo af Københavns Kommune