Appetitten vækkes hos IBOS!

På billedet ses kokken Bo Basten fra Meyers Madhus

Snart skal munden – både hos beboere, besøgende og ansatte hos IBOS - begynde at løbe i vand, så snart man træder ind i kantinen. Her vil man nemlig blive mødt af duften af velsmagende hjemmelavet mad.


Københavns Kommune har igangsat et samarbejde med Meyers Madhus. Her er der fokus på at videreudvikle det gode arbejde med mad, måltider og økologi, som der allerede er i kommunen. Det drejer sig om alle køkkener i Københavns Kommune, herunder IBOS’ kantine.

Måltidet skal være en sanseoplevelse

Som en del af samarbejdet tilbyder Meyers Madhus rådgivningsforløbet Madliv København, som giver mulighed for et større fokus på sanseoplevelser i forbindelse med et måltid. IBOS har talt med Bo Basten, der er kok og gastronomisk rådgiver hos Meyers Madhus. Og han har fortalt os om, hvorfor sanserne er vigtige, når man taler om mad:
- Når vi spiser et måltid, så er alle sanserne i spil. Og alle sanserne er derfor også vigtige at medtænke i et måltid. Undersøgelser viser for eksempel, at spytkirtlerne bliver aktiveret, når vi dufter mad. Derfor er det godt med åbne køkkener som hos IBOS, hvor de spisende gæster kan blive mødt af duften af hjemmelavet mad, når de kommer ind i kantinen. Og derudover er det for eksempel vigtigt at tænke på at indarbejde forskellige teksturer, så man får følesansen i spil, når maden kommer ind i munden.

Sanseoplevelser er netop vigtigt for mennesker, der er blinde eller som har et nedsat syn. Derfor glæder Jarle Jellestad, der er afdelingschef for Bo, Værksted og Aktivitet hos IBOS, sig over, at 
IBOS snart kan tilbyde mad lavet fra bunden:
- Vi har længe haft et ønske om, at give IBOS’ beboere, studerende og andre gæster sanselige måltidsoplevelser. Hos IBOS ved vi jo, hvilken betydning sanseoplevelser har for mennesker med nedsat syn eller blindhed. Jeg synes, det er vigtigt, man kan dufte, hvad man skal spise, fx flæskesteg, allerede når man går på gangen på vej til kantinen. Så kan maven og hjernen begynde at glæde sig til og indstille sig på, hvilket måltid man har i vente – man kan fx føle sulten i maven, mærke mundvandet i munden og forestille sig, hvordan måltidet ser ud.

Meyers Madhus laver ikke maden – den bliver lavet i køkkenet af IBOS’ Køkkenpersonale. Men som led i at styrke madkvaliteten står Meyers Madhus for rådgivningsforløbet Madliv København:
- Som en del af Madliv København klæder Meyers køkkenpersonalet på IBOS på til at lave mad, hvor alle sanser bliver medtænkt i måltidet. Så appetitten vækkes. Derfor skal maden naturligvis laves fra bunden, fortæller Bo Basten

Fakta om måltider og økologi i Københavns Kommune

  • Hver dag tilbereder køkkenpersonale i Københavns Kommune over 70.000 måltider. 
  • Meyers Madhus skal hjælpe Københavns Kommune med at nå helt i mål med at gøre institutionerne 90 % økologisk, og fastholde den høje økologiprocent hos de der allerede er i mål.
  • Alle institutioner skal certificeres med Det Økologiske Spisemærke. 
  • Fra maj 2017 går Meyers Madhus i gang med udviklingsforløb hos de institutioner, der ønsker at arbejde målrettet med at styrke kvaliteten af måltidet og øge økologiprocenten. Et udviklingsforløb varer 1,5 år og kan bestå af workshops, analyser, rådgivning og kurser m.m.
Logo af Københavns Kommune