14 tips til dig med nedsat syn: Sådan kan du gøre det nemmere at lave mad

Kål

Der er masser af gode råd at hente, hvis man har et synshandicap og gerne vil i gang med mad-lavningen. IBOS’ ADL- og Mobilityinstruktør Birte Margit Rosfeldt har samlet nogle gode råd til jer. 14 tips, du kan tænke over, inden du går i gang med madlavningen. Læs med her.

 

  1. Forbered så meget som muligt
    For at gøre madlavningsprocessen så nem og overskuelig som mulig så læs opskriften grundigt igennem. Afvej også alle ingredienser og stil dem frem i den rækkefølge, de skal bruges. Stil dem for eksempel helt inde ved væggen. Derudover kan du også finde alle redskaberne frem.
  2. Hav en arbejdstallerken
    Du kan med fordel anvende en arbejdstallerken, hvor du lægger hjælpemidler på, fx måleske, deciliter-mål m.m.
  3. Brug kontraster i køkkenet
    Det er en god idé at tænke på kontraster i forhold til køkkenbord, redskaber og skærebræt.
    Anvend fx et farvet skærebræt så tingene er nemmere at finde.
  4. Gør det nemt at komme af med affaldet
    Det kan gøre madlavningen mere overskuelig, hvis du løbende kan komme af med skrald. Stil fx en affaldsskål frem.
  5. Anvend forklæde med lomme
    Hvis du anskaffer et forklæde med en lomme foran, så kan du bruge lommen til at opbevare køkkenrulle. Det er praktisk.
  6. Sørg for den rette belysning
    Tænk på god belysning i køkkenet, både generelt og til nærarbejde.
  7. Anskaf hjælpemidler
    - Brug gerne en vægt med indbygget tale, fx af mærket Heidi som du kan købe hos: www.butikkik.dk
    - Brug et dl-mål med følbare ophøjede linjer, så ½ dl kan føles.
    - Anvend måleskeer, så du får præcise mål.
  8. Anskaf lange grillvanter
    For at undgå du brænder dig, så kan du anvende lange grillvanter, som når op til albueleddet.
  9. Tør hænder løbende
    Hvis du tørrer dine hænder ofte, så er det nemmere at føle på madvarerne.
  10. Slå æg ud i hånden
    Du kan nemmest skille æg ved at slå dem ud i en skål et ad gangen. Brug en hånd til at løfte æggeblommen, og lad hviden løbe gennem fingrene.
  11. Hæld flydende ingredienser op i en kop
    Hvis du hælder de flydende ingredienser op i en kop, så kan du tage skefuldevis derfra, når ingredienserne skal anvendes i retten.
  12. Mål smør i fingerbredder
    Find ud af hvor mange gram en fingerbredde svarer til, så du efterfølgende kan måle smør eller margarine i fingerbredder.
  13. Del gær fra hjørne til hjørne
    Hvis du skal bruge 25 g gær, så kan du skære pakken over fra hjørne til hjørne.
  14. Brug vand og mel til at rense champignoner
    Champignoner renses ved at skære stokkene helt af, bland 4 dl vand med 1 dl mel. Læg champignonerne heri og gnid jorden af. Skyl efter i koldt vand i en si. Skal de skæres i skiver, kan du bruge en æggedeler.

ADL hos IBOS

Hos IBOS arbejder vi med ADL (Almindelig daglig levevis). Det står for at kunne klare sig i hverdagslivet med en synsnedsættelse eller blindhed. Herunder også hvordan man laver mad.

IBOS underviser blandt andet unge og voksne med et synshandicap i metoder i basale ADL-aktiviteter. Fx indkøb og tilberedning af mad. Derudover tilbyder vi modulet ”Synsnedsættelse eller blindhed - aktiviteter i daglig levevis (ADL)” under den pædagogiske diplomuddannelse i specialpædagogik. Her får den studerende teoretisk, praktisk og faglig viden om ADL.

Du kan læse mere om ADL på ibos.dk.

Logo af Københavns Kommune